Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Жовтень 2019 14:58

Афганський виборчий процес

Rate this item
(0 votes)

28 вересня 2019 року відбулися вибори президента Афганістану. Двічі дата виборів переносилась. Усе залежало від результату напівтаємних переговорів, які американські дипломати вели з представниками руху Талібан. Але США так і не досягнули угоди з талібами про створення перехідного уряду. Фактично ситуація залишається заведеною у глухий кут.
Вісімнадцять років минуло, як після терактів 11 вересня 2001 року американці усунули від влади у Кабулі рух Талібан. Проте відтоді не було остаточно вирішено жодного політичного питання демократизації Афганістану. Насамперед тому, що країна залишається глибоко розколотою на різні етнічні групи, внаслідок чого відсутнє поняття афганської політичної нації.

Племінні ідентичності залишаються визначальними у внутрішньополітичному процесі. Войовничі пуштунські племена, які становлять кістяк руху Талібан, продовжують контролювати не тільки периметр афгансько-пакистанського кордону на Півдні Афганістану, а й виступають проти будь-яких компромісів із прихильниками модернізації країни за західними стандартами.
Натомість Північ Афганістану контролюється племінними угрупованнями етнічних меншин, представлених узбеками, таджиками, хазарейцями. Але й вони політично сепаровані за інтересами своїх національних груп і здатні до консолідації лише у захисті певних спільних автономних інтересів від зазіхань пуштунів.
Така розстановка сил була властива попереднім п’ятьом президентським виборам в Афганістані. Не стали винятком і нинішні вибори. 15 кандидатів конкурували між собою, але головна боротьба розгорнулася між президентом Ашрафом Гані та прем’єр-міністром Абдуллою, за якого голосували переважно представники національних меншин.
Підтримувані Заходом правлячі еліти Афганістану сприймають ці вибори як «проміжні», адже стратегія США на досягнення компромісу з талібами є незмінною. Відкритим залишається питання, наскільки це взагалі можливо, коли таліби вважають недопустимим будь-який компроміс, який збереже без змін наслідки «світських реформ», а також іноземну військову присутність на території Афганістану.
Тому попри черговий тактичний успіх демократичних процедур виборів, які у регіонах Афганістану супроводжувалися чималою кількістю терористичних атак на виборчі дільниці, у стратегічному сенсі афганське питання залишається без вирішення.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».