Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Жовтень 2019 14:56

Китайський шлях

Rate this item
(0 votes)

Першого жовтня 2019 року китайці відзначили 70-річчя від дня проголошення Китайської Народної Республіки. У далекому 1949 році Китай тільки почав виходити зі стану тривалої громадянської війни та зовнішньої інтервенції.

На цьому шляху довелося подолати чимало перешкод. Фундатор КНР Мао Цзедун провів країну через криваву колективізацію, «великий стрибок», внутрішній терор «культурної революції». Експерименти тривали до самої смерті Мао у 1976 році.
Тільки восени 1978 року новий китайський керівник Ден Сяопін узяв курс на проведення реформ та побудову соціалізму з китайською специфікою.

Аграрна реформа, суть якої полягала у передачі землі в оренду селянам, створенні вільних економічних зон, лібералізації економічного життя з одночасним збереженням політичної стабільності, сприяли успіху реформ.
Китай пройшов також «розвилку» у вигляді придушення протестів проти монополії на владу Компартії Китаю у червні 1989 року. На цьому політичному тлі восени 1989 року у Ден Сяопіна запитали, що він думає з приводу 200-річчя Французької революції. Китайський лідер відповів, що минуло надто мало часу з історичної точки зору.
За цим масштабом історичної хронології і сім десятиліть КНР — ще менший проміжок часу, особливо зважаючи на тривалі періоди правління інших китайських династій. Утім, Китай зміг розв’язати найбільш значущі проблеми. Фактично соціалізм із китайською специфікою став вдалою формою пристосування китайських реалій до вимог сучасності.
Стовпами такої вдалої адаптації переважна більшість китайців вважають такі фактори. Насамперед це — непохитність керівництва Компартії Китаю, яка має 90 мільйонів членів. До століття утворення Компартії (2021) поставлена мета досягнення рівня суспільства середнього достатку та завершення модернізації до століття проголошення КНР (2049).
За умов кризи сучасного етапу процесу глобалізації досягнення цих завдань помітно ускладнилося. Китай вимушено вступив у торговельні війни із США. Помітно посилилася військово-політична напруга у регіоні Північної Азії. Попри ці тенденції китайське керівництво намагається у внутрішній політиці продовжити курс стабільності і консолідації.
Але при цьому актуальним залишається завдання, аби стабільність не перетворилася на стагнацію. Гарантією від цього вважається реалізація стратегії реформ і відкритості. Експорт Китаю становить чотири трильйони доларів. Внутрішній китайський ринок — найбільший споживчий ринок у світі.
Саме розвиток внутрішнього споживання визнано засобом досягнення мети створення суспільства середнього класу. Гарантією цього вважається продовження проведення незалежної і самостійної зовнішньої політики КНР, спрямованої на забезпечення миру, розвитку і співробітництва.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».