Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Жовтень 2019 14:51

Британська невизначеність

Rate this item
(0 votes)

Традиції етикету свідчать, що піти по-англійському — це залишити товариство без прощання. Саме так намагався вийти з Євросоюзу британський прем’єр-міністр Борис Джонсон. Заради того, аби йому не завадили, він навіть спробував призупинити роботу парламенту.

Але днями Верховний Суд Великої Британії розглянув законність таких дій прем’єр-міністра Бориса Джонсона. Вердикт Суду був одноголосний: прем’єр-міністр ввів в оману королеву та незаконно призупинив роботу парламенту. Після цього Джонсону довелося терміново залишити сесію Генеральної Асамблеї ООН та спробувати притушити полум’я скандалу.

Лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін зажадав негайного голосування вотуму довіри Джонсону. Лейбористи під час цього голосування сподіваються на підтримку шотландських та ольстерських націоналістів, а також дисидентів у Консервативній партії, які не підтримують дій Джонсона.
Факт такого розколу у таборі торі засвідчили спогади колишнього прем’єр-міністра Девіда Кемерона, який зазначає, що Джонсон використав ідею виходу з ЄС із власних кар’єрних міркувань. Відбиваючись від звинувачень, Борис Джонсон запропонував Європейській комісії нові пропозиції щодо питань митниці, виробництва товарів та санітарних правил.
Але за умов дефіциту часу на нові переговори європейські політики лише констатували наявність великих прогалин у можливих домовленостях. Ситуація ускладнюється внаслідок того, що Європейська комісія на чолі з Жаном-Клодом Юнкером передає повноваження новій Комісії на чолі з Урсулою фон дер Ляйєн.
Остання має офіційно очолити Європейську комісію 1 листопада поточного року, фактично наступного дня після очікуваного виходу Великої Британії без угоди. Негативні наслідки такого сценарію розвитку подій уже на поверхні. Днями збанкрутувала найстаріша та найбільша британська транснаціональна туристична корпорація «Томас Кук».
На думку Корбіна, це — «перша ластівка» негативних наслідків виходу Британії з ЄС. Опоненти цього процесу вважають, що запропонована Дональдом Трампом зона вільної торгівлі із США не зможе компенсувати негативних наслідків виходу з ЄС. Попри тривалу невизначеність час істини невмолимо наближається.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».