Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Вересень 2019 11:54

Газові дипломатичні маневри

Rate this item
(0 votes)

За посередництва Європейського Союзу відбулись українсько-російські переговори щодо можливої підготовки нової угоди про транзит газу українською газотранспортною системою. Термін дії угоди, укладеної 19 січня 2009 року, закінчується 1 січня 2020 року.

Відтоді ситуація радикально змінилася. Внаслідок російської гібридної агресії було не лише анексовано Крим, а й захоплено активи української компанії «Чорноморнафтогаз». Судові процеси з цього приводу тривають, зважаючи на апеляції російської сторони щодо рішень судів першої інстанції.

Фактично з осені 2014 року Україна не має прямого контракту на купівлю російського газу з «Газпромом». Відповіддю на це стало будівництво другої черги газопроводу «Північний потік». Однак через потужний дипломатичний тиск США, які хочуть створити в Європі платоспроможний ринок для власного скрапленого газу, реалізація зазначеного проекту до кінця поточного року виглядає сумнівною.
Запуск на повну потужність газопроводу «Південний потік» дном Чорного моря до Туреччини і Болгарії також стикається з американською дипломатичною протидією. Крім того, для постачання газу в обхід української газотранспортної системи цим маршрутом теж потрібно побудувати газопроводи-перемички між Сербією і Болгарією.
Згадані технічні і політичні проблеми спонукають «Газпром» повернутися за стіл переговорів. Саме там Росія намагається використати «газові інструменти» для посилення тиску на Україну, зокрема щодо можливого «пакетного рішення» газових проблем і питань активізації процесу мирного врегулювання на Донбасі.
Перший «російський дипломатичний наступ» у вигляді ультимативних вимог прийняття «формули Штайнмайєра», тобто проведення виборів місцевих органів влади в окремих районах Донецької і Луганської областей України до встановлення контролю України над усією протяжністю кордону з РФ, здається, захлинувся. Однак і позиція «Газпрому» на переговорах також є ультимативною.
Російська сторона вимагає відмови від позову до Стокгольмського арбітражу та повернення до практики укладання окремої угоди про умови транзиту газу та окремої угоди про пряме постачання газу українським споживачам. Формально новий раунд переговорів призначено на жовтень, але без конкретної дати.
Відсутність угоди дає Росії можливість представити Україну як «ненадійного транзитера» газу. Можуть вимагати транзит газу без угоди за форс-мажорних обставин, але безкоштовно. Тож дипломатичні маневри навколо газового питання тривають.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».