Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Вересень 2019 11:45

Чи стане Гонконг площею Тяньаньмень

Rate this item
(0 votes)

Близько чотирьох місяців тривають суспільно-політичні протести у Гонконгу. Приводом до їхнього початку стала історія зі спробою Пекіна домогтися від законодавчих зборів Гонконга закону про можливість видачі злочинців до материкового Китаю.

Внаслідок трьох місяців регулярних протестів проти цієї ініціативи власті відкликали відповідний законопроект. Така символічна перемога мотивувала активістів протестів висунути нові вимоги, які є абсолютно неприйнятними для Пекіна.

Зокрема, активісти протестів зажадали відставки керівника виконавчої влади Гонконга, розширення повноважень законодавчих зборів, які після завершення перехідного періоду мають проголосити незалежність Гонконга. Дуже швидко було представлено прапор і гімн Гонконга.
Одночасно протести стали ще більш радикальними. Соціальний склад активістів заворушень становить молодь, яка народилась у Гонконзі, тому не має ніяких емоційних і фактичних зв’язків із материковим Китаєм.
Аналогічною є ситуацію з тайванською молоддю, яка також становить основу стану прихильників швидкого проголошення незалежності Тайваню. Але у випадку з Гонконгом ситуація є ще більш заплутаною.
У 1981 році тодішня прем’єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер і китайський лідер Ден Сяопін уклали угоду про умови передання Гонконга під контроль Пекіна з 1999 року, але за умов незмінності у наступні 50 років суспільно-політичного устрою.
Зазначена угода виконувалася до початку у липні 2019 року масових протестів. Активісти протестів закликали країни Євросоюзу посилити тиск на Пекін. Велику Британію закликали надати британське громадянство активістам. Німеччину спонукали відмовити Китаю у продажу сльозогінного газу, запаси якого вичерпалися внаслідок тривалого протистояння сил правопорядку і демонстрантів.
Тактика учасників протестів помітно радикалізувалася. Вони захопили не тільки вулиці, а й станції метро та навіть торгові центри. Впродовж декількох діб ділове життя у Гонконзі було паралізовано. Це стало потужним ударом по китайській економіці.
У Пекіні побачили у цьому «американську руку», зважаючи на контекст глобальної китайсько-американської торговельної війни, яка набирає обертів. Звичайно, китайські еліти не могли не помітити й символізму радикалізації гонконзьких протестів саме напередодні святкування 1 жовтня 2019 року 70-річчя проголошення Китайської Народної Республіки.
Своєрідним «подарунком» від американського Конгресу стали рішення щодо можливості введення додаткових санкцій проти Китаю у відповідь на спроби Пекіна «самоорганізувати» процес майбутніх виборів далай-лами, духовного лідера ще однієї проблемної китайської провінції — Тибету. Також неспокійно у найбільшій мусульманській китайській провінції — спеціальному автономному Сінцзян-Уйгурському районі.
Відповіддю Китаю на ці події стало недавнє проведення масштабних військових навчань «Центр-2019» країн — учасниць Шанхайської організації співробітництва. Сценарій навчань виконувався за алгоритмом масштабної військової операції проти «умовних терористів».
Попри це політична ситуація у Гонконзі стає непрогнозованою. Пекін рішуче попередив активістів демократичного руху, що не терпітиме проведення акцій протесту на адміністративному кордоні між Гонконгом і материковим Китаєм.
Власті Китаю стурбовані ризиками провокацій із боку активістів, що може спонукати застосувати для придушення протестів Народно-визвольну армію Китаю. Це, звичайно, буде прямим порушенням британсько-китайської угоди щодо Гонконга, але у Пекіні вважають, що їх свідомо штовхають за цю «червону лінію».
Внаслідок цього ризики перетворення конфлікту навколо Гонконга на масштабну регіональну кризу з максимально негативними наслідками для глобальної безпеки зростають.
Саме Гонконг є тією «кістянкою доміно», падіння якої може спровокувати сходження лавини офіційного проголошення незалежності Тайваню та подальших заворушень у Тибеті і Сінцзяні..

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».