Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Вересень 2019 10:51

Перестановки у Білому домі

Rate this item
(0 votes)

Зовнішня політика у США вважається безумовним пріоритетом будь-якого чинного президента. Його амбіції, особливості характеру, дипломатичні здібності або їхня відсутність мають суттєве значення для процесу формування і реалізації американської зовнішньої політики.

Конституційно прерогативи президента у цій сфері доповнюються повноваженнями державного секретаря та радника президента з питань національної безпеки.
Зважаючи на особливості характеру президента Трампа, обидві посади часто змінювали своїх господарів.

Призначений державним секретарем США відразу після перемоги Трампа Рекс Тіллерсон пробув на цій посаді майже рік і пішов у відставку. Його наступник Майк Помпео більш ретельно погоджує свою дипломатичну діяльність із настановами президента.
Натомість радник з питань національної безпеки Джон Болтон напередодні своєї відставки не демонстрував адекватного сприйняття президентського розуміння зовнішньополітичних пріоритетів.
Накопичилося чимало різночитань Трампом і Болтоном головним чином тактики зовнішньополітичної діяльності. Зокрема, на відміну від Болтона, Трамп наполягає на запрошенні Росії на саміт «великої вісімки» у 2020 році, який має відбутись у США.
Болтон наполягав на одночасному стримуванні Росії і Китаю. Але Трамп останнім часом більше налаштований на тактику відриву Росії від тісного союзу з Китаєм. Наявні серйозні розбіжності між Трампом і Болтоном щодо Ірану і Венесуели.
Здається, на старті президентських перегонів 2020 року Трамп зовсім не бажає втягнення США у будьякий міжнародний збройний конфлікт. А радикальні пропозиції Болтона щодо зміни правлячого режиму у Венесуелі та максимально гострої конфронтації з Іраном, яка недавно дійшла до захоплень нафтоналивних танкерів в Ормузькій протоці, суперечили бажанню Трампа уникнути непрогнозованих дій.
Могутньою спонукою до цього є потреба уникнення уповільнення темпів зростання американської економіки. Адже активізація торговельних війн із Китаєм уже негативно позначається на самопочутті економіки США.
Це особливо не на часі, коли вже у лютому 2020 року з праймеріз стартують президентські перегони. На уникнення таких неприємностей і спрямовано актуальні кадрові рішення Трампа.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».