Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Вересень 2019 15:15

Сирійський капкан

Rate this item
(0 votes)

Восьмий рік сирійської війни фактично завершив процес територіального поділу Сирії. Цей процес відбувся за конфесійною ознакою.

Середземноморська провінція Латакія, де мешкають шиїти алавіти, залишається під російським протекторатом. Саме у цій провінції розташовані російські військово-морська база Тартус і військово-повітряна база Хмеймім.
Населені курдами сирійські райони, які по периметру межують із кордоном Туреччини, має намір узяти під свій кордон Анкара. Територія сунітської більшості включно з володіннями колишньої «Ісламської держави Іраку і Леванту» перебуває під подвійним російсько-турецьким військово-політичним тиском.

Стик кордону між Сирією, Іраком та Йорданією контролюють солдати приватних військових компаній, найняті на кошти Пентагона. Така диспозиція сил виключає можливість скликання Конституційної ради, яка хоча б теоретично могла б перетворити колишню Сирію на конфедеративну державу.
Послаблений економічними санкціями Іран поступово згортає свою військову присутність у Сирії. Це збільшує навантаження на Росію. Війська Башара Асада впродовж усього поточного літа з перемінним успіхом намагалися за допомогою підрозділів ліванського шиїтського угруповання «Хезболла» захопити останній оплот залишків сирійських прихильників «Ісламської держави» — місто Ідліб.
Турецький президент Реджеп Ердоган намагається створити пояс безпеки по периметру турецько-сирійського кордону. Але проти цього виступають США, які домоглися відмови Катару від підтримки сирійських ісламістів. Також від нинішньої фази сирійського конфлікту самоусунулася Саудівська Аравія, яка дедалі більше застрягає в Ємені.
Дональд Трамп намагається в Іраку і Сирії тримати всі можливості відкритими. У підсумку складається нічийна ситуація, коли жодна зі сторін не може без додаткових ресурсів здобути вирішальну перемогу.
Відкладається на невизначений час скликання конституційної асамблеї, яка за російсько-турецьким задумом мала поділити владу у Сирії. Тобто реально віддзеркалити територіальний поділ країни за наслідками громадянської війни 2011–2019 років.
Це означає, що у сирійський капкан потрапили більшість великих держав, за винятком Євросоюзу і Китаю, які поки що не були у військовому сенсі ангажовані у сирійську війну. Найгірше, що така ситуація виключає можливість швидкого ендшпілю сирійської «шахової партії» та продовжує страждання сирійців.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».