Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 05 Вересень 2019 16:28

ЄС намагається замирити греків і турків

Rate this item
(0 votes)

У серпні 2019 року виповнилося 45 років із часу грецько-турецької війни 1974 року на Кіпрі. Тоді у відповідь на спробу грецької військової хунти здійснити «енозіс» (приєднання) Кіпру до Греції на півночі Острова Афродіти висадилися турецькі війська.

У гарячу фазу конфлікту втрутилися НАТО та ООН. У підсумку було створено Турецьку Республіку Північного Кіпру, яку 1983 року визнала тільки Туреччина. Острів Афродіти по-живому було поділено на дві частини.

Із серпня 1974 року на Кіпрі перебувають миротворчі сили ООН. Сподівання на розв’язання конфлікту оживилися, коли реальною стала можливість вступу Кіпру до Євросоюзу.
Упродовж 2001–2004 років за посередництва ЄС та ООН тривали переговори між грецькою та турецькою громадами острова. Було навіть запропоновано компромісний варіант створення грецько-турецької конфедерації Кіпру.
Дві етнічні громади мали замиритися, зберегти широке місцеве самоврядування, але мати єдиний уряд, який би представляв Кіпр на міжнародній арені. Але такий варіант не влаштував турецьку громаду острова. У підсумку 1 травня 2004 року членом Євросоюзу стала лише грецька частина Кіпру.
Черговий виток протистояння на острові розпочався 2017 року, коли геологи розвідали великі поклади нафти і газу на середземноморському шельфі поблизу грецької частини острова Кіпр.
У відповідь турки почали бурити шельф Північного Кіпру, що з точки зору міжнародного права є незаконним. Євросоюз вказав на це Анкарі. Але Євросоюз також залежить від доброї волі Туреччини, яка 2015 року уклала угоду з ЄС на утримання на своїй території сирійських біженців.
На цьому тлі після того, як турецькі і грецькі військові кораблі показали один одному свої прапори, в ситуацію втрутилося НАТО. У підсумку у нейтральній Женеві відбулися переговори президента Кіпру Нікоса Анастадіадіса і лідера турецьких кіпріотів Мустафи Акінджі.
Турецький президент Реджеп Ердоган намагається використати кіпрську проблему по повній, аби змусити ЄС відновити переговори про вступ Туреччини на турецьких умовах. Такий підхід робить малоймовірним досягнення компромісу щодо предмета суперечки, тобто відновлення територіальної цілісності Кіпру, не кажучи вже про статус нафтогазових родовищ на його шельфі.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».