Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 05 Вересень 2019 16:20

Виклик британській демократії

Rate this item
(0 votes)

Після призначення на посаду лідера Консервативної партії і прем’єр-міністра Великої Британії Борис Джонсон місяць присвятив спробам знайти компроміс з Євросоюзом. Але у Брюсселі, Берліні і Парижі йому відповіли, що ліміт поступок Великій Британії вичерпано і об’єднана Європа готова до будь-якого варіанта подальшого розвитку подій.

У відповідь наприкінці серпня Борис Джонсон домігся від королеви Єлизавети ІІ згоди на продовження парламентських канікул до 14 жовтня. Завдяки цьому у парламентської опозиції не залишається часу на протидію виходу з Євросоюзу без формальної угоди. Адже вирішальний саміт ЄС щодо цього питання призначено на 17 жовтня.

Борис Джонсон мотивував свої дії бажанням його уряду підготувати на осінню сесію парламенту пакет законів, необхідних для адаптації Британії до життя «без Євросоюзу». Оскільки після умовної дати 31 жовтня, коли вихід має відбутися навіть без угоди, це матиме вплив на кожну сферу життя британського суспільства.
Таке рішення спровокувало очікувані акції протесту, звинувачення прем’єр-міністра у порушенні норм і традицій британської демократії, бо у вирішальний історичний момент палата громад виведена за межі прийняття політичних рішень.
Однак протести поки що не стали системними і такими запеклими, як у колишній британській колонії — Гонконзі. Тож Джонсон сподівається, що він зможе реалізувати «історичну місію» виведення Британії з ЄС, а відсутність формальної угоди про вихід не завадить подальшому співіснуванню з Євросоюзом, але на британських умовах.
Думки опонентів такому рішенню (а їх вистачає навіть у правлячій Консервативній партії) сфокусовано на звинуваченнях Джонсона у замаху на демократію. Такий «аварійний вихід» із системи Євросоюзу може дорого коштувати Британії. Туманний Альбіон імпортує більшу частину продуктів харчування з Європейського континенту. Натомість експортує фінансові послуги.
У випадку виходу без угоди митні платежі неминуче збільшать ціну імпортованих продуктів харчування. Але найбільшою проблемою є кордон між Північною Ірландією і Республікою Ірландія, яка залишається в Євросоюзі.
Такі само проблеми існують і на кордоні між Гібралтаром та Іспанією. До того ж чимало фінансових установ розглядають питання переїзду до країн Євросоюзу. Усе це разом загрожує економічним спадом, на тлі якого консерватори можуть програти позачергові вибори, які відбудуться у випадку вотуму недовіри уряду Бориса Джонсона після 31 жовтня.
Адже після рішення королеви продовжити парламентські канікули опозиція не має законних політичних і судових можливостей для оскарження, а потенціал вуличних протестів також є обмеженим, зважаючи на законослухняність британців та загальний дефіцит ресурсів для самоорганізації прихильників ідеї залишити Велику Британію в Європейському Союзі.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».