Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Серпень 2019 11:43

Іранський іспит Євроатлантичної солідарності

Rate this item
(0 votes)

Адміністрація президента США Дональда Трампа застосовує на практиці ідею самофінансування країнами — членами Північноатлантичного альянсу своєї безпеки.

Частково вдалося мотивувати країни — члени НАТО до збільшення фінансування сектора безпеки, включаючи збройні сили. Але одна справа — зміцнити єдність НАТО зсередини, інша проблема стосується стимулювання країн-союзниць до спільних дій на міжнародній арені.
Таким викликом стало нагнітання напруження в Перській затоці та Ормузькій протоці, зважаючи на американську політику запровадження тотальних економічних санкцій проти Ірану. Від початку липня не минає дня, аби не було повідомлень про спроби Ірану контролювати на своїх умовах нафтовий транзит Ормузькою протокою.

Однак позиції США і ключових країн — членів ЄС, передусім Німеччини і Франції, щодо іранських санкцій суттєво різняться. Берлін і Париж намагаються закликати Іран продовжити дотримуватись угоди 2015 року щодо гарантування мирного розвитку ядерної програми.
Після випадків захоплення нафтоналивних танкерів США ініціювали проведення міжнародної військово-морської місії за спостереженням ситуації в Перській затоці, але Німеччина відмовилася брати у ній участь.
Зазначені події відбуваються у контексті загострення німецько-американських протиріч щодо побудови другої черги газопроводу «Північний потік». В американський Конгрес внесено законопроект про запровадження санкцій до компаній, які будують згаданий газопровід.
Зокрема, пропонується заборонити ведення американським компаніям бізнесу з цими фірмами та запровадити обмеження на в’їзд до США їхнім власникам. Досягненню компромісу не сприяє навіть пропозиція Німеччини власним коштом побудувати термінал для отримання в перспективі американського скрапленого газу.
Іранський і російський приклади показують, що саме економічна конкуренція стає визначальним фактором, який негативно впливає на ступінь євроатлантичної солідарності.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».