Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Серпень 2019 12:17

Швеція озброюється

Rate this item
(0 votes)

Якби російські командос зайняли Готланд, Кремль зміг би контролювати всю Балтику. Тому Швеція перетворює цей стратегічний острів на фортецю.

Три тижні тому у порту у Вісбі, найбільшому місті Готланда, з військового транспортника виїхала вантажівка з причепом. Над автомобілем, коли вже зупинився на побережжі, була встановлена кільканадцятиметрова антена.
Вантажівка оснащена радаром із радіусом дії понад 400 км і є центром управління вогнем протиповітряних ракет BAMSE. Пускова установка містить шість ракет малого радіуса дії і розташована на причепі, який транспортує вантажівка.

До автомобіля і причепа відразу запросили фотографів: шведська армія похвалилася, що зміцнила свої позиції на Готланді.
Готланд — найбільший шведський острів у Балтійському морі, розташований за 130 км від побережжя Латвії і 330 км від Калінінграда, має стратегічне значення. З нього можна контролювати всю Балтику і тримати під прицілом кораблі російського Балтійського флоту, якби він захотів розпочати дії проти Польщі, Данії чи Німеччини.
Російська авіація під час маневрів, які відбувалися ще до початку агресії проти України, наближалася до Готланда й імітувала напад на шведські цілі. У подібних маневрах брали участь також стратегічні бомбардувальники «Ту-22М», носії ракет з ядерними боєголовками.
Експерти не сумніваються, що росіяни відпрацювали також ядерний напад на Швецію, щоб виключити її з бойових дій на Балтиці.
Після закінчення холодної війни шведи послідовно скорочували видатки на армію. У 2005 році Готланд покинули останні солдати. Коли вісім років тому генерали здійняли тривогу, що Швеція з такими обмеженими силами не зможе захищатися навіть протягом тижня, ці перестороги жодним чином не сприймалися громадськістю.
Однак коли у 2014 році Росія окупувала Крим і частину Донбасу, Стокгольм почав розуміти серйозність ситуації. Тим більше що збільшилася кількість російських провокацій. До того ж Росія розпочала гібридну операцію у кіберпросторі з метою зменшити довіру шведів до Заходу і зашкодити відносинам країни з НАТО.
Результат цих зусиль виявився протилежним від очікуваного: Швеція вирішила відбудувати свою армію. У 2017 році введено призов до армії, а на Готланд повернулися військові. Першою проблемою було житло — колишні казарми були продані приватному власнику і помешкання для військовослужбовців треба було винаймати у приватних фірм.
До 2020 року на Готланді мають постійно перебувати кількасот солдатів, озброєних бронетанковою технікою, здатні відбити десант. Над островом регулярно літають шведські військові винищувачі.
Проте експерти студять ентузіазм військових, бо привезені на Готланд ракети BAMSE витягнули з глибоких запасів учорашнього дня. Ракети, здатні до боротьби з літаками і крилатими ракетами на відстані 20 км, були розроблені шведськими концернами «Бофорс» (Bofors) і «Ерікссон» (Ericsson) наприкінці холодної війни.
На озброєння вони прийняті у 90-х роках, коли виявилося, що в принципі непотрібні, бо СРСР розпався і перестав загрожувати Швеції. Їх витягнули із запасів, оскільки після агресії Росії проти України ситуація змінилася.
Старе озброєння має стерегти небо навколо Готланда, аж поки прибудуть батареї протиповітряних ракет типу «Петріот», які Стокгольм збирається придбати у США.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».