Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Серпень 2019 11:58

Криза вибору

Rate this item
(1 Vote)

Серпень стає часом активної виборчої кампанії напередодні єдиного дня голосування 8 вересня 2019 року, коли громадяни мають обрати місцеві органи влади у 19 із 89 суб’єктів федерації. Найбільш принциповими є вибори мерів і органів місцевого самоврядування «в обох столицях» — Москві і Петербурзі. Ризик втрати повного контролю правлячої партії «Єдина Росія» над законодавчими органами влади у цих містах абсолютно неприйнятний для Кремля.

Втрата Ленінграда і Москви навесні 1990 року стала прологом до падіння комуністичного режиму, адже революції завжди перемагають або зазнають поразки у столицях. У нинішній політичній ситуації в Росії так звана несистемна опозиція, не підконтрольна Кремлю, не має будь-яких легальних можливостей для своєї діяльності.

27 липня 2019 року поблизу Московської міської думи відбулася масштабна акція опозиції. Опозиціонери у Москві і Петербурзі намагаються домогтися реєстрації своїх кандидатів на виборах до місцевих органів влади. Міністерство закордонних справ Німеччини висловило занепокоєння ситуацією, яка складається навколо виборів до Московської міської думи.
Навіть голова Центральної виборчої комісії Елла Памфілова закликала розв’язати конфлікт шляхом реєстрації опозиційних кандидатів на виборах. Інша справа, чи готова на це піти влада.
Спостереження за виборчою кампанією у Москві свідчить, що чимало кандидатів від правлячої партії «Єдина Росія» намагаються дистанціюватися від іміджу цієї партії влади. Формальний допуск до законодавчих органів місцевої влади опозиціонерів кидає виклик ієрархії влади, яка була зміцнена після повернення у Кремль Володимира Путіна в 2012 році. Адже після його переобрання в 2017 році знову актуалізується проблема «наступника».
Чергова гіпотетична ротація з Дмитром Медведєвим виглядає трагікомічно в очах покоління 2000-х років, яке соціалізується і наполягає на справжній зміні влади як передумови для зміни корупційного курсу в середині країни та конфронтаційного зовнішньополітичного курсу РФ.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».