Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Липень 2019 15:04

Гра з вогнем в Ормузькій протоці

Rate this item
(0 votes)

Жорсткі американські економічні санкції радикально погіршили економічну ситуацію в Ірані. Інфляція б’є рекорди. Незалежні спостерігачі звертають увагу на радикальне погіршення соціально-економічної ситуації в Ірані: тільки з початку поточного року ціни на товари повсякденного вжитку зросли майже втричі.

Рівень доходів простих іранців залишається на низькому рівні. Падіння світових цін на нафту та високі витрати на «активну» регіональну зовнішню політику Ірану шляхом збройного втручання у сирійський конфлікт і саудівсько-єменський конфлікт максимально обмежують можливості властей здійснювати економічні маневри та зберігати політичну стабільність.

На цьому тлі власті Ірану нагнітають напруження в Ормузькій протоці. Нинішній етап протистояння розпочався два тижні тому, коли британські військові у Гібралтарській протоці захопили іранський танкер під панамським прапором, який за підозрою британських властей віз нафту до Сирії.
Днями стало відомо, що до 15 серпня іранський танкер затримано у Гібралтарі. Власне, це стало приводом для радикалізації ситуації у регіоні Ормузької протоки, яка є єдиним водним шляхом із Перської затоки до Аравійського моря і далі в Індійський океан.
Іран підвищує ставки у протистоянні із США, демонструючи свої безперечні можливості блокувати прохід нафтоналивних танкерів Ормузькою протокою. У відповідь президент США Дональд Трамп наголосив, що американці користуються власною нафтою, але мають у Перській затоці свій П’ятий військово-морський флот і бази у Катарі.
Граючи м’язами, американці над Ормузькою протокою збили іранський розвідувальний безпілотний літак. У відповідь «Стражі ісламської революції» на відеокамеру, як у пригодницькому бойовику, показово захопили шведський танкер під британським прапором, до складу інтернаціонального екіпажу якого належать троє моряків — громадян Росії.
Перша емоційна реакція Трампа стосувалася наказу готувати військово-морську операцію зі звільнення танкера. Утім, політичні ризики такої гіпотетичної операції перевищують можливі тактичні переваги.
Здається, у Тегерані розуміють, що Трамп грає ва-банк, намагаючись посилювати тиск, але не доводити ситуацію до великої регіональної війни. Вона невигідна на цьому етапі найближчому союзнику США Ізраїлю, який готується до вересневих позачергових виборів до кнесету.
Зрештою, сам Трамп уже восени поточного року вступає у передвиборчу кампанію заради переобрання на другий президентський термін.
Іран готовий підіграти йому у ролі великого головнокомандуючого. Тим паче що такий курс допомагає втриматися при владі існуючому клерикальному режиму, який виправдовує економічні негаразди у країні викликами протистояння американському імперіалізму. Але такий розклад сил нагадує гру з вогнем на бензоколонці.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».