Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Липень 2019 12:04

НСЖУ вважає упередженим висвітлення справи Марківа в італійських ЗМІ

Rate this item
(0 votes)

На­ціо­наль­на спіл­ка жур­на­ліс­тів Ук­раї­ни по­ді­ляє гро­мад­ське обу­рен­ня су­во­рим ви­ро­ком, ви­не­се­ним ук­ра­їн­сько­му вій­сь­ко­во­служ­бов­цю Ві­та­лію Мар­кі­ву, яко­го іта­лій­ський суд ви­знав вин­ним у вбив­стві на Дон­ба­сі фо­то­ре­пор­те­ра Ан­дреа Рок­кел­лі.
Про це йдеть­ся у за­яві НСЖУ, що є у роз­по­ря­джен­ні Укр­ін­фор­му.

У НСЖУ зауважують, що зрозуміло, чому суд над українським військовослужбовцем опинився в центрі уваги італійської преси.

Проте за підсумками консультації з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Італії Євгеном Перелигіним керівництво Національної спілки журналістів України заявляє, що висвітлення процесу над Марківим в італійських медіа було упередженим.
«Наприклад, у провідних газетах вийшли публікації із заголовками, де українця ображають, називають «кілером», хоча вирок стосовно нього не набув чинності», — йдеться у повідомленні.
Разом із тим у НСЖУ переконані, що в будь-яких ситуаціях, а особливо — під час висвітлення чутливих і конфліктних тем — журналіст повинен залишатись об’єктивним і подавати всебічну інформацію. Тому НСЖУ готує звернення до Національної федерації преси Італії (FNSI), яка виступила однією зі сторін процесу, щодо обставин розгляду справи і висвітлення її перебігу італійськими журналістами.
Також у НСЖУ закликають Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції, Генеральну прокуратуру, Національну поліцію зробити все можливе для оскарження вироку і повернення Віталія Марківа додому. Та зауважують, що «правоохоронні органи України мають продемонструвати італійській стороні свою здатність не лише робити гучні заяви, а й професійно проводити належне розслідування».
Водночас у НСЖУ наголошують, що «пряма відповідальність за трагедію, що призвела до загибелі Андреа Роккеллі, лежить на Російській Федерації — країні-агресорі, яка розв’язала війну на Сході України. Збройна агресія спричинила окупацію частини Донбасу, тисячі жертв серед мирних громадян і змусила залишити домівки сотні тисяч переселенців. Про ці наслідки та про їхні причини також повинна знати аудиторія іноземних ЗМІ».
Як повідомлялось, італійський суд 12 липня оголосив вирок нацгвардійцю Віталію Марківу, засудивши його до 24 років ув’язнення.
Віталій Марків перебуває за ґратами з 30 червня 2017 року, коли його заарештували в аеропорту Болоньї. Його звинуватили у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського фотографа Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова. Вони загинули внаслідок мінометного обстрілу 24 травня 2014 року біля підніжжя гори Карачун під Слов’янськом, на контрольованій тоді бойовиками території.
Президент України Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ і Генпрокуратурі України терміново зайнятися питанням повернення на Батьківщину нацгвардійця Марківа.
* * *
Міністерство закордонних справ України повністю підтримує позицію Міністерства внутрішніх справ України щодо несправедливого рішення італійського суду стосовно нацгвардійця Віталія Марківа.
Про це заявив т. в. о. міністра закордонних справ Єгор Божок під час зустрічі з послом Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа, повідомляє прес-служба МЗС.
«Єгор Божок зазначив, що ситуація стосовно вироку регіонального італійського суду м. Павія у справі нацгвардійця Віталія Марківа... набула значного негативного резонансу в українському суспільстві і перебуває на особистому контролі Президента України.
Т. в. о. міністра зауважив, що Україна розраховує на те, що італійська сторона зосередиться на всебічному і неупередженому розслідуванні обставин загибелі Андреа Роккеллі, зокрема у рамках наступного апеляційного провадження», — йдеться у повідомленні.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».