Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 04 Липень 2019 19:07

Вартість безпеки Перської затоки

Rate this item
(0 votes)

Піс­ля са­мі­ту кра­їн «ве­ли­кої двад­цят­ки» в япон­ській Оса­ці, а та­кож зу­стрі­чі До­наль­да Трам­па і Кім Чен Ина ува­га сві­то­вих за­со­бів ма­со­вої ін­фор­ма­ції по­вер­тає­ть­ся до «про­зи жит­тя». Од­ним із най­більш гос­трих пи­тань між­на­род­ної без­пе­ки за­ли­шає­ть­ся на­пру­жен­ня у від­но­си­нах США та Іра­ну.
Тегеран заперечив свою причетність до атак на нафтоналивні танкери, які перевозять саудівську нафту Ормузькою протокою, але американський П’ятий військово-морський флот залишається на бойовому чергуванні в Перській затоці.

Правда, новим акцентом американської дипломатії стали заяви Дональда Трампа щодо небажання платити за захист Перської затоки. Тобто арабським країнам регіону натякають на потребу профінансувати у більших обсягах американську військову присутність у регіоні.
З одного боку, нафтовидобувні емірати Перської затоки можуть посилити двостороннє військове співробітництво, аби інвестувати не тільки в американські підприємства військово-промислового комплексу, а й у власну безпеку, гарантовану власними збройними силами.
З іншого боку, певною альтернативою можна вважати залучення до патрулювання в зоні Перської затоки військових кораблів не тільки США, а й країн, які отримують із Затоки нафту. Може йтися про європейців, індійців, китайців, японців.
Але проти такого варіанта виступають США та їхній близький союзник — Саудівська Аравія. Вони разом намагаються переконати нафтовидобувні емірати Перської затоки у необхідності додатково профінансувати ще й створення незалежної Палестини за умов надійних гарантій безпеки Ізраїлю.
Однак за умов стрибків угору-вниз цін на нафту, інфляційного навантаження на страхові фонди арабських шейхів та проблеми з виконанням соціальних програм навряд чи вони матимуть бажання масштабно інвестувати у проект зміцнення безпеки Перської затоки та у вирішення палестинської проблеми.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».