Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 04 Липень 2019 18:58

Трансформація політичних симпатій німців

Rate this item
(0 votes)

Ні­мець­кі со­ціо­ло­ги, які ре­гу­ляр­но ви­мі­ря­ють рей­тин­ги по­лі­тич­них пар­тій, у черв­ні за­фік­су­ва­ли іс­то­рич­ну по­дію, на­зва­ну «тихою ре­во­лю­цією».

Опозиційна до «великої коаліції» християнських демократів і соціал-демократів Партія зелених уперше стала лідером загальнонаціональних політичних рейтингів. Причому реальною є тенденція подальшого падіння рівня популярності партій «великої коаліції».

Оглядачі говорять про занепад «великих народних партій», з якими зло пожартували успіхи «великих коаліцій» (2005–2009, 2013–2017 років, донині), незмінним канцлером яких є Ангела Меркель. Однак коаліційна політика привела до втрати чітких ідеологічних профілів як християнських демократів, так і соціал-демократів.
Крім того, прихід до бундестагу у ролі третьої політичної сили після виборів 2017 року ультраправої популістської партії «Альтернатива для Німеччини» посилив поляризацію німецького політичного поля.
За цих обставин, як вважають німецькі соціологи, Партія зелених «підібрала» виборців, які розчарувались як у християнських демократах, так і в есдеках, але які не готові голосувати за крайні альтернативи.
Фактично Партія зелених утворила новий політичний центр у Німеччині, що дає підстави вважати, що вона витіснить на четверте-п’яте місце «Альтернативу для Німеччини».
Оскільки незрозуміло, чи не відбудуться вибори до бундестагу раніше вересня 2021 року, вже зараз наступниця Ангели Меркель на чолі Християнсько-демократичної партії Аннегрет Крамп-Карренбауер будує мости до «зелених».
Оптимальним варіантом вважається коаліція християнських демократів і «зелених», але вони можуть виявитися не таким надійним коаліційним партнером, як есдеки. Тож на наших очах у Німеччині дійсно відбувається важливе перегрупування політичних сил, які орієнтуються на нові настрої виборців.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».