Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 04 Липень 2019 18:54

Саміт двосторонніх зустрічей

Rate this item
(0 votes)

На­при­кін­ці черв­ня в япон­сько­му міс­ті Оса­ка від­був­ся са­міт кра­їн «ве­ли­кої двад­цят­ки». Цей фор­мат бу­ло за­по­чат­ко­ва­но на по­чат­ку сві­то­вої еко­но­міч­ної кри­зи 2008 ро­ку, ко­ли на­по­лег­ли­во шу­ка­ли мож­ли­во­сті для ви­хо­ду з гло­баль­ної кри­зо­вої си­ту­ації.
Показово, що до «великої двадцятки» увійшли країни, які належать до різних локальних цивілізацій: Австралія, Аргентина, Бразилія, США, Канада, Мексика, Єгипет, Південно-Африканська Республіка, Туреччина, Саудівська Аравія, Індія, Індонезія, Південна Корея, Китай, Японія, Росія, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, а також Євросоюз. Вони разом контролюють дві третини світової економіки.

Але понад десятиліття діяльності країн «великої двадцятки» засвідчує, що погодити різноспрямовані інтереси країн-учасниць неможливо. Тому заключні документи подібних самітів, як правило, є дуже неконкретними. Серед цьогорічних питань порядку денного були торговельні війни, швидкі зміни клімату та виклики міграційних потоків.
З цих гострих проблем формулювання заключного документа виявилися традиційно дипломатичними, тобто такими, які не пропонують обов’язкових дій задля вирішення проблем.
Проте від того цінність подібних форумів не зменшується. Адже вони є унікальною можливістю для проведення максимальної кількості двосторонніх переговорів, які дають можливість вирішити низку нагальних проблем. Зокрема, цього разу відбулися переговори президента США Дональда Трампа і китайського лідера Сі Цзіньпіна.
Сторони погодилися не загострювати торговельної конфронтації та не виводити її на новий рівень протистояння. Сі Цзіньпін також провів переговори з японським прем’єр-міністром Сіндзо Абе. Китай і Японія погодилися вести «чесну торгівлю».
30 червня відразу після завершення саміту президент США Дональд Трамп відвідав Республіку Корея, де у демілітаризованій зоні провів переговори з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином. Сторони погодилися відновити переговори про безпеку на Корейському півострові з точки зору поетапного ядерного роззброєння Північної Кореї.
На відміну від саміту «великої двадцятки» 2014 року, коли Володимир Путін перебував у фактичній дипломатичній ізоляції на тому форумі, в Осаці він провів низку резонансних зустрічей.
Так, уперше після отруєння навесні 2018 року родини Скрипалів у британському Солсбері Путін провів переговори з британським прем’єр-міністром Терезою Мей.
Але цей дипломатичний контакт не варто вважати повноцінною нормалізацією російсько-британських відносин. Після остаточного обрання нового лідера Консервативної партії, яким, скоріше за все, стане ще більш антиросійськи налаштований Борис Джонсон, конфронтація, очевидно, триватиме.
Однак Путіну вдалося показати в Осаці, що тиск санкціями на Росію здійснюють лише країни «великої двадцятки», яких російська дипломатія називає сателітами США, та Євросоюз. Росія має можливість взаємодіяти з країнами Азії, Африки та Латинської Америки, чим частково нейтралізує негативний для своєї економіки ефект дії західних санкцій.
Наступний форум країн «великої двадцятки» заплановано на червень 2020 року у Саудівській Аравії.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».