Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 26 Червень 2019 16:56

Британські консерватори обирають нового лідера

Rate this item
(0 votes)

Три тижні тому під тягарем неврегульованих проблем із ратифікацією Угоди про умови виходу Великої Британії з Євросоюзу у відставку з посади лідера Консервативної партії пішла Тереза Мей. Після цього 7 червня стартували партійні перегони за посаду лідера консерваторів.
За цей час стало зрозуміло, що колишній міністр закордонних справ в уряді Мей — Борис Джонсон лідирує у конкурентній боротьбі за посаду лідера Консервативної партії Великої Британії. Його єдиним опонентом залишився Джеремі Хант.

Симпатії консерваторів до Джонсона обумовлені його простими рецептами вирішення складних проблем. Зокрема, Джонсон наголошує, що має бути визначена чітка дата 31 жовтня 2019 року, коли Британія залишить Євросоюз незалежно від угоди.
Натомість Джеремі Хант зайняв більш помірковану позицію. Він так само, як Тереза Мей, виступає проти виходу з ЄС без угоди. Адже у такому випадку багато ризиків і невизначеностей можуть з’явитися на порядку денному британської політики. Надто серйозною є лише сама проблема відновлення митного кордону між Великою Британією та Ірландською Республікою.
У такому випадку знову може закровоточити рана Ольстера. Зрештою, Шотландія також погрожує провести референдум з питання свого виходу зі складу Великої Британії заради того, аби залишитися у складі Євросоюзу.
Опозиційні лейбористи вважають, що вихід із глухого політичного кута варто шукати не шляхом зміни лідера торі, а оголосивши позачергові вибори з можливим одночасним проведенням повторного референдуму щодо виходу Великої Британії з Євросоюзу.
Але, скоріше за все, новий лідер Консервативної партії поведе Британію до виходу з ЄС без угоди про умови, незважаючи на всі зовнішньополітичні і внутрішньополітичні ризики такого курсу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».