Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 26 Червень 2019 16:52

Старт президентських перегонів у США

Rate this item
(0 votes)

Дональд Трамп, відсвяткувавши 73-й день народження, офіційно оголосив про намір балотуватися 3 листопада 2020 року на другий президентський термін. Стратеги його виборчої кампанії вважають, що таке раннє оголошення про перспективи має чітко зорієнтувати керівництво Республіканської партії на уникнення жорсткої внутрішньопартійної попередньої виборчої кампанії.
До певної міри такий крок дисциплінує і, напевно, орієнтує партійну виборчу машину на роботу проти демократів, а не на сварки всередині Республіканської партії.
Фактично виборча кампанія розпочалась у Демократичній партії. Американські незалежні оглядачі вже звернули увагу на цікавий феномен геронтократії (влади старців), адже потенційні опоненти Трампа у Демократичній партії — Берні Сандерс і Джо Байден — ще старші за нього.

Поки що лише Хілларі Клінтон дала зрозуміти, що вона не має наміру повторювати травмуючий досвід виборчої кампанії 2016 року.
Але й без Хілларі у демократів є кому кинути виклик «своїм старцям». Це може бути нинішній спікер палати громад Ненсі Пелозі та інші жінки — сенаторки і активістки партії. На відміну від республіканців, яким, здається, Трамп уже нав’язав свою безальтернативність, у Демократичній партії точиться жвава дискусія щодо необхідності висунути в опоненти Трампу жінку.
Багатьом оптимальною жінкою — кандидатом від демократів на посаду президента у 2020 році здається Мішель Обама. Але вона поки що не давала приводу сподіватися на свої персональні президентські амбіції.
Поки що на старті виборча кампанія виглядає таким чином, що Трамп вважає за свого основного опонента колишнього віце-президента за адміністрації Барака Обами Джо Байдена. Трамп встиг наразитися на чергову порцію критики, коли заявив, що готовий ззовні прийняти будь-який компромат на своїх опонентів.
Зокрема, близький до Трампа колишній губернатор Нью-Йорка Рудольф Джуліані нагадує, що такий компромат можуть мати правоохоронні органи в Україні. Відголоском цих заяв стало відкликання призначеного Обамою посла США в Києві Марі Йованович.
Не виключено, що під час запланованого на період після парламентських виборів в Україні 21 липня 2019 року візиту до США Президента України Володимира Зеленського йому про це нагадають у Білому домі. Зрозуміло, що Україні немає ніякого сенсу на будь-чиїй стороні втручатися у президентські перегони у США.
Тим паче що оточення Трампа невдоволене тим фактом, що у партіях «Слуга народу» та «Голос» Вакарчука чимало людей, пов’язаних із політичними фондами Демократичної партії США. Чи не єдиним українським політиком, близьким до республіканців, вважається Міхеіл Саакашвілі.
Також слід пам’ятати, що Трамп намагається переключити на Україну увагу зі своїх негараздів зі звинуваченнями у втаємничених контактах із Росією під час виборчої кампанії 2016 року.
Поки що чи не найпотужнішим звинуваченням від Трампа на адресу демократів є нібито зацікавленість Китаю у перемозі у листопаді 2020 року саме кандидата-демократа, який готовий до пошуку компромісів із Пекіном у торговельних та інвестиційних питаннях. Тож фактичний старт президентських перегонів у США виявився дуже цікавим.
Зрештою, сама кампанія обіцяє бути не менш непрогнозованою, аніж у 2016 році. Це обумовлює для відповідальних країн максимальну дистанцію від передвиборчої боротьби у США та чіткого дотримання дипломатичної дистанції від обох політичних таборів, які вступили у чергову фазу боротьби за владу у США.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».