Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Червень 2019 09:52

Проблеми Нетаньяху зростають

Rate this item
(0 votes)

Замість гучної інавгурації п’ятої каденції Біньяміна Нетаньяху на посаду прем’єр-міністра в Ізраїлі у вересні відбудуться нові вибори до кнесету.

Останні вибори відбулися лише у квітні цього року. Після шеститижневих коаліційних переговорів Нетаньяху вдалося схилити до співпраці кілька невеликих угруповань, у тому числі дві партії релігійних ортодоксів.
У сумі це дало 60 голосів у 120-особовому кнесеті. До останнього моменту Нетаньяху розраховував на п’ять мандатів партії «Наш дім Ізраїль», очолюваної Авігдором Ліберманом, міністром оборони в його останньому кабінеті.

Однак Ліберман став вимагати гарантії, що уряд здійснить ефективні дії, спрямовані на призов в армію студентів єшив — релігійних шкіл для харедім, тобто ортодоксальних євреїв.
«Офіційно йдеться про фіаско порозуміння навколо закону про військову службу харедім. Однак справа набагато складніша»,— вважає Аві Шарф, керівник медіаресурсу Haarec Online.
Нетаньяху цілеспрямовано вів справу до розпуску кнесету і нових парламентських виборів, не змігши створити урядову коаліцію після виграних у квітні виборів.
Таке рішення робить неможливим для президента доручення місії створення уряду іншому політику, наприклад керівнику Біло-голубої коаліції Бенні Гантцу, яка отримала на квітневих виборах на один мандат менше, ніж Лікуд.
Слід вважати, що Нетаньяху у жовтні буде допитувати генеральний прокурор у справі трьох досконало розслідуваних і задокументованих корупційних звинувачень. Прокурор Авіхай Мандельбіт раніше вже оголосив, що нема жодних перешкод для висунення звинувачень Біньяміну Нетаньяху.
На такий випадок прем’єр готувався вже віддавна. В разі висунення звинувачень Верховний Суд мав би прийняти рішення, чи може Нетаньяху надалі виконувати свою функцію, чи має бути усунений від посади. Запобігти цьому має ухвалення кнесетом спеціального закону, який робить неможливим подібний вирок Верховного Суду.
Тоді Нетаньяху міг би спокійно перебувати біля керма влади у наступні роки. За підтримку такого закону прем’єр був готовий на всілякі поступки майбутнім членам коаліції. До них належала також обіцянка стосовно формальної анексії величезних просторів окупованого Західного берегу.
Розвиток ситуації в Ізраїлі став несподіваним для Вашингтона, чиї посланці на чолі з Джаредом Кушнером прибули з раніше запланованим візитом в Єрусалим.
Зять президента Трампа Джаред Кушнер, який готує план мирного вирішення близькосхідного конфлікту, останніми днями відвідав деякі столиці арабських держав, зондуючи настрої перед оголошенням мирних пропозицій, які Трамп визначив як deal of the century (справа століття).
У найближчі дні у Бахрейні буде представлена економічна частина цілісного плану конференції, яка готується Вашингтоном з участю не тільки керівників арабських держав.
Ідеться про інвестиції вартістю багато мільярдів доларів на Західному березі і в зоні Гази, які мають стимулювати розвиток економіки регіону і тим самим створити основу для політичної частини плану, який буде представлений пізніше.
«Потрібний цілком інший підхід. Рішення у формі двох держав не витримало випробування», — пояснював Кушнер у недавньому інтерв’ю журналу «Таймс». Це означає, що адміністрація Дональда Трампа відмовляється від так званого two states solution (спільне існування двох держав).
Ця формула походить з початку 90-х років і передбачає, що поруч із єврейською державою мала існувати палестинська держава на територіях, окупованих Ізраїлем під час війни 1967 року.
«Слова Кушнера означають не що інше, як визнання, що ідею two states solution не належить трактувати як святе і непорушне. На її базі не вдалося розпочати переговори, які завжди розбивалися на двох проблемах: статусі Єрусалима і проблемі палестинських біженців», — вважає Надім Шехаді, директор нью-йоркського філіалу Американсько-Ліванського університету у Бейруті.
На його думку, саме перенесення Посольства США з Тель-Авіва в Єрусалим не означає, що Трамп визнає весь Єрусалим виключно столицею єврейської держави, як це записано в одному з єврейських конституційних законів.
Також, на його думку, не має нічого спільного з планом Кушнера обіцянка прем’єра Нетаньяху включення до складу єврейської держави так званої території Area C на Західному березі, тобто 63% території окупованих земель, де проживають більше 300 тисяч із понад 3 мільйонів палестинців і 385 тисяч єврейських поселенців.
Палестинці відкидають план Кушнера, не очікуючи деталізації. А конференцію у Бахрейні лідер Палестинської автономії Махмуд Аббас посилає «до чорта». Близькосхідна війна без правил триває.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».