Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Червень 2019 09:01

Пентагон єднає океани

Rate this item
(0 votes)

Набула чинності нова Індо-Тихоокеанська стратегія Пентагона. Тобто на рівні військово-стратегічного планування американці консолідували своє планування потенційних дій в одному вимірі Тихого океану та Індійського океану.

Таке «бюрократичне рішення» стало результатом поетапної еволюції. На початку 1960-х років у міру збільшення американської військової активності у В’єтнамі британці передали контроль над архіпелагом Чагос Сполученим Штатам Америки.

Згаданий архіпелаг географічно розташований у середині Індійського океану, що дає можливість використовувати Чагос як аеропорт підльоту до зон нестабільності в Євразії.
Показово, що понад шість десятиліть США і Британія блокують розгляд на Генеральній Асамблеї ООН належності Чагоса державі Маврікій. Утім, частина військових стратегів вважає, що за умов розвитку технологій безпілотних літальних апаратів нівелюється значення закордонних військових баз.
У відповідь військові логісти наголошують, що й бази не є зайвими. Тим паче їхнє значення збільшується за умов посилення геостратегічного протистояння США з Китаєм.
Мова у новій стратегії Пентагона йде про системне стримування китайських можливостей на глобальних торговельних комунікаціях. Зокрема, щодо зв’язків із країнами Південно-Східної Азії та арабського Близького Сходу.
Китай реагує на це шляхом зміцнення своїх тилових континентальних євразійських позицій. Ключовим у цьому сенсі фактором стає зближення Пекіна і Москви. Росія уклала з Китаєм угоду про розвиток китайським флагманом технологічної індустрії «Хуавей» швидкості Інтернету 5G.
Одночасно Китай зміцнює свою військово-морську потугу на своїх морських торговельних шляхах. Китай також зміцнює свій авіаносний військово-морський флот, але у протистоянні ядерних держав він скоріше відіграє стримуючу роль.
На думку Трампа, головний удар Китай готує на президентських виборах 2020 року, роблячи ставку на підтримку потенційного кандидата від Демократичної партії США. Трамп наголошує, що саме демократи готові шукати компроміси з Пекіном, а лише він готовий торговельними війнами вибивати у Китаю американську частку у світовій економіці.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».