Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Травень 2019 11:10

Перемога індуїстських націоналістів

Rate this item
(0 votes)

Вибори до парламенту Індії офіційно вважають найбільш масштабними серед усіх країн, які мають демократичну виборчу процедуру.
Право голосу в Індії є у двох третин виборців з її майже мільярдного населення, тому вибори у країні об’єктивно розтягуються майже на два місяці та тривають у сім етапів. Днями офіційно були підбиті підсумки волевиявлення індійців.
Нарендра Моді привів свою партію «Бхаратія джаната» до другої поспіль перемоги на парламентських виборах. Уперше він став прем’єр-міністром за результатом виборів 2014 року.

Як тоді, так і зараз головною опозиційною силою стає навіть не Індійський національний конгрес на чолі з онуком Індіри Ганді — Рахулом Ганді, а партія касти недоторканних.
Кастова система залишається потужним фактором політичного волевиявлення. Індійці, які належать до нижчих каст, як правило, не голосують за партії вищих каст, тобто за націоналістичну «Бхаратія джаната» (Індійську народну партію) або Індійський національний конгрес. Політичні симпатії каст недоторканних (не плутати з недоторканними депутатами) вже понад два десятиліття розділяються між двома індійськими компартіями та деякими регіональними політичними проектами.
Така розпорошеність опозиції, безперечно, грає на руку правлячій партії. Отож «Бхаратія джаната» цього разу фактично здобула конституційну більшість, завдавши Індійському національному конгресу рекордно історичної поразки.
Внаслідок цього в Індійському національному конгресі гучнішими стають голоси тих, хто закликає замінити на чолі партії Рахула Ганді на його сестру Пріянку Ганді, яка має повернути партії втрачену харизму Індіри Ганді.
Натомість Нарендра Моді має суперечливу репутацію, адже 1992 року саме він очолював молодих фанатичних індусів, які в місті Айодхья зруйнували мечеть Бабура, аби на її місті відновити індуїстський храм. Звичайно, за роки прем’єрства Моді набув політичного лоску, відмовився від надмірного радикалізму, але досі він вважається відкритим ворогом для індійської мусульманської громади.
За другу п’ятирічку перебування на чолі уряду Моді доведеться, принаймні, пробувати більш ефективно вирішувати економічні і політичні проблеми країни. Чимало експертів вважають, що пережитки кастової системи заважають демократичній Індії збільшувати темпи економічного зростання.
Не менш важливо для другого прем’єрського терміну Моді повернутися до врегулювання у Кашмірі. Ефективного врегулювання очікують гострі проблеми у відносинах Індії із сусідніми державами, насамперед Пакистаном та Бангладеш.
У відносинах із Пакистаном неврегульованою залишається проблема спірного штату Кашмір. Натомість відносини Індії і Бангладеш затьмарені потоками нелегальних мігрантів-мусульман із Бангладеш до Індії у пошуках кращої долі.
Тому другий прем’єрський термін є для Нарендри Моді більшим внутрішнім викликом, адже він у парламенті фактично не матиме серйозного опору ослабленої опозиції, але матиме запеклий опір із боку самих проблем, які йому доведеться з перемінним успіхом вирішувати.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».