Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Травень 2019 11:51

Загострення торговельних протиріч між Китаєм і США

Rate this item
(0 votes)

Президент США Дональд Трамп, готуючись до президентських перегонів 2020 року, нагадує своїм виборцям про успіхи американської економіки.
Ідея Трампа «знову зробити Америку великою» втілилась у низку торговельних війн із найближчими партнерами США. Стратегічне завдання полягало у поверненні до Сполучених Штатів Америки виробничих потужностей.
Аби цього досягнути, потрібно було запровадити великі митні відсотки на експорт ключових торговельних конкурентів США. Внаслідок цього від 2017 року розпочалися торговельні митні війни між США і Канадою, США і країнами Євросоюзу, але головне — між США і Китаєм.

Поетапно запроваджуючи більш високі мита, Трамп сподівався тиснути на Пекін, домагаючись додаткових поступок. У відповідь Китай також запровадив додаткові митні податки на товари походженням із США.
У результаті під митним тиском з обох сторін фактично опинилося близько половини обсягу товарообміну між Китаєм і США. Гострота протиріч обумовлена неприйнятними для обох сторін негативними політичними наслідками у випадку гіпотетичних поступок.
Для Трампа крок назад пов’язаний із ризиками показати слабину на міжнародній арені та обумовлений негативним впливом згортання торговельних війн, які стимулювали повернення виробництва в США та зростання американської економіки.
Китай також не може піти на поступки Вашингтону, адже втрати експортних потужностей можуть привести до соціально-політичної дестабілізації. Торговельна конфронтація Китаю і США негативно впливає на ситуацію у світовій економіці. Певна хаотичність спостерігається на світових фінансових ринках. Китай на тлі торговельних протиріч із США відмовився від здороження юаня.
Крім того, Пекін намагається використати спільну європейську грошову одиницю євро на противагу долару. Одночасно Китай намагається знайти свою контргру у зонах впливу, які є критично важливими для США. Прикладом цього є зростання китайської підтримки властей Венесуели.
Також Китай планує прискорити вибудовування сухопутних і морських торговельних шляхів, які мають забезпечити надійність комунікацій із ключовими партнерами Китаю.
Віце-президент США Майк Пенс відкрито звинуватив Китай у намірі підтримати кандидата від Демократичної партії проти Трампа на найближчих президентських виборах. Тож ставки у торговельній війні зростають.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».