Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Травень 2019 11:37

Туреччина віддаляється від ЄС

Rate this item
(0 votes)

Два місяці минули після виборів місцевих органів влади у Туреччині. Президентська Партія справедливості і розвитку цього разу зазнала дошкульної поразки на виборах місцевої влади у Стамбулі.

Втрата довіри виборців особливо неприємна для президента Реджепа Ердогана, адже Стамбул майже два десятиліття вважався його політичною вотчиною.
Політичні настрої турецьких громадян Стамбула поступово, але неухильно змінювалися після 2011 року, коли стався перший відкритий конфлікт громадськості з Ердоганом з приводу руйнації історичного Центрального парку Гезі. Відтоді популярність правлячої партії у Стамбулі коливалась із тенденцією до втрати впливу на суспільство.

У підсумку майже місяць знадобився Ердогану, аби визнати результат голосування недійсним та призначити на початок червня позачергові вибори місцевих органів влади у Стамбулі. Реакція насамперед європейських партнерів Туреччини на таке рішення була гострою.
Німецький канцлер Ангела Меркель заявила, що невизнання поразки правлячої Партії справедливості і розвитку на виборах місцевих органів влади у Стамбулі не наближає Туреччину до Євросоюзу. Вона вкотре нагадала, що критично ставиться до ідеї повноцінного членства Туреччини в Євросоюзі, наполягаючи тільки на максимально тісному співробітництві, але без вступу та спільних інституцій.
Показово, що до початку процедури виходу Великої Британії з Євросоюзу саме Лондон вважався послідовним прихильником повноцінної інтеграції Туреччини до ЄС. Тепер такого послідовного лобіста вступу Туреччини до ЄС немає.
Як наслідок — Туреччина дедалі частіше виступає «дисидентом» не лише у відносинах з Євросоюзом, а й демонструє інакодумство в НАТО. Попри невдоволення США Туреччина розгортає програму закупівлі озброєнь у Росії. Не вдалося змінити думку Ердогана, незважаючи на згортання низки спільних турецько-американських військово-технічних програм.
США також невдоволені готовністю Туреччини «ділити» з Росією сфери впливу у Сирії. Зазначені тенденції роблять Туреччину непевним партнером європейських та євроатлантичних структур.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».