Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 11 Травень 2019 11:22

Іспанія: кінець постфранкістського періоду

Rate this item
(0 votes)

28 квітня 2019 року відбулися дострокові вибори до кортесів Іспанії. Необхідність позачергового голосування обумовлювалася кризовим станом політичної системи країни.

Волевиявлення іспанців цього разу відбувалося на тлі кризи партійної системи, дискредитації правлячої монаршої родини, проблем із територіальною цілісністю.
Боротьба Каталонії за незалежність спровокувала посилення іспанського націоналізму. Внаслідок цього вперше після смерті диктатора Франко у листопаді 1975 року до кортесів пройшла крайня права партія «Вокс» («Голос»). Іспанські оглядачі наголошують, що успіх цієї політичної сили ставить під питання майбутнє правоцентристської Іспанської народної партії.

Формально на виборах перемогла Іспанська соціалістична робітнича партія на чолі з Педро Санчесом, але йому доведеться вести непрості переговори про формування урядової коаліції. Причому вибір потенційних партій, які можуть бути кандидатами на участь у таких переговорах, невеликий.
Найбільш імовірним претендентом є популістська партія «Подемос» («Ми можемо»). У крайньому випадку соціалісти розраховують на підтримку депутатів від маленьких регіональних партій, але на заваді цьому можуть стати депутати кортесів від Каталонії.
В опозиції опинилися правоцентристи з Іспанської народної партії на чолі з Пабло Касадою, а також партія «Громадяни», яку очолює Альберт Рівера. Проте найбільш жорстку опозиційну позицію до дій потенційної лівоцентристської коаліції очікують від правих радикалів із партії «Вокс», яку очолює харизматичний Сантьяго Абаскаль.
Зокрема, він наполягає на перегляді еміграційної політики, безумовній депортації нелегалів. Крім того, програма партії «Вокс» передбачає побудову вищої прикордонної стіни, яка має захищати іспанські анклави у Північній Африці — Сеуту і Мелілью.
Абаскаль також вимагає зменшити податки та підняти пенсії. Але на практиці вирішувати ці проблеми доведеться новому лівоцентристському уряду, який буде винятком на сучасній політичній карті країн — членів Європейського Союзу, де урядують переважно правоцентристські політичні сили або європейські скептики. Тим цікавіше буде стежити за розвитком політичних подій у сучасній Іспанії.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».