Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Квiтень 2019 16:12

Макрон хоче відбудувати Нотр-Дам за п'ять років

Rate this item
(0 votes)

Пре­зи­дент Фран­ції Ем­ма­ню­ель Мак­рон за­явив, що хо­че, щоб по­страж­да­лий у ре­зуль­та­ті по­же­жі со­бор Па­ризь­кої Бо­го­ма­те­рі від­но­ви­ли про­тя­гом п’я­ти ро­ків.
Про це він ска­зав у п’я­ти­хви­лин­но­му те­ле­ві­зій­но­му звер­нен­ні до на­ції, по­ві­дом­ляє Financial Times.

«Ми відновимо собор Паризької Богоматері і зробимо його ще красивішим, ніж раніше, і я хочу, щоб це завершилося протягом п’яти років... Ми можемо це зробити і ми будемо мобілізуватися, щоб це зробити», — наголосив Макрон.
Деякі експерти вважають, що відновлення історичної пам’ятки архітектури в центрі Парижа триватиме десятиліття.

У вівторок паризький прокурор повідомив, що немає жодних доказів підпалу собору і що слідчі працюють над припущенням, що пожежа у споруді була випадковістю.
Раніше пожежна служба підтвердила, що вогонь повністю був погашений приблизно через 15 годин після того, як вогонь спалахнув на даху середньовічного готичного шедевра, будівництво якого розпочалося понад 850 років тому.
Як відомо, у столиці Франції увечері 15 квітня спалахнула пожежа в соборі Паризької Богоматері. Обвалився шпиль, а згодом вогонь охопив усю будівлю.
Причина пожежі наразі невідома, але, за попередньою версією, можливий зв’язок із ремонтними роботами, які велися в соборі.
За оцінками експертів, відновити Нотр-Дам буде надзвичайно складно. Адже найбільше постраждали і зазнали руйнації унікальні дерев’яні конструкції, які створювалися вручну.
Нині у Франції та у світі оголошуються ініціативи збору коштів на відбудову собору. Французькі меценати вже заявили про виділення 200 млн євро на порятунок Нотр-Даму.
На відбудову пошкодженого пожежею паризького собору Нотр-Дам уже зібрали близько мільярда доларів.
Про це поінформував 17 квітня президентський посланець із питань культурної спадщини Франції Стефан Берн, повідомляє «Радіо Свобода».
За його словами, на даний час на відбудову собору перерахували 880 мільйонів євро (995 мільйонів доларів). Кошти передають бізнесмени-мільярдери (зокрема, представники Apple, L’Oreal, Chanel, Dior), а також прості люди з Франції і всього світу.
Собор Паризької Богоматері — не тільки символ Парижа чи Франції, але певною мірою й усієї європейської цивілізації з усіма її християнськими і загальнолюдськими цінностями.
Він входить у десятку найдавніших і найважливіших готичних соборів Західної Європи. Для французів він важить приблизно те ж саме, що для українців собор Святої Софії у Києві.
Розташований найголовніший храм Франції на острові Сіте посеред Сени. Через те що храм будували кілька поколінь зодчих, у ньому змішані романський і готичний стилі.
Будівництво собору Паризької Богоматері розпочалось у 1163 році за Людовика VІІ, а закінчилося в ХІV столітті.
Свого визначального статусу Нотр-Дам набув після того, як у ХІІ столітті в Парижі укріпилася королівська влада. Статусу йому додали і християнські святині — зокрема Терновий вінець Ісуса Христа, привезений Людовіком ІХ Святим (1226–1270) із Константинополя.
Для всієї християнської Європи це була одна з найвизначніших реліквій. Із її набуттям Париж почав позиціонувати себе як центр усього християнського світу і центр усієї європейської цивілізації.
Прикметно, що собор упродовж тривалого часу був не тільки центром релігійного, але й світського життя міста. Зокрема, в ньому читалися лекції, відбувалися зібрання представників цехів, а також у період, коли ще не була збудована ратуша, — засідання міської магістратури.
Тут проходили урочисті церемонії королівських шлюбів, коронацій імператорів, національних похоронів. У 1302 році в ньому вперше зібралися Генеральні штати — 1-й парламент Франції. У 1456 році саме в Нотр-Дамі розпочався реабілітаційний процес над Жанною д’Арк.
Під час Французької революції 1789–1794 рр. собор зазнав значних руйнувань. Тоді було знесено чимало статуй, зокрема фігури «галереї королів». Робесп’єр назвав собор Паризької Богоматері «твердинею мракобісся» і дав нову назву — храм Розуму. Храм був повернений церкві лише в 1802 році. Він перебував у жахливому стані і його навіть хотіли знести.
Один із найвідоміших творів французької художньої літератури, роман Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері», написаний у 1831 році, між іншим, мав на меті привернути увагу влади і громадськості до катастрофічного становища цієї пам’ятки архітектури.
Одна з найбільш тривалих і ретельних реставрацій собору розпочалася в 1841 році. Завдяки архітектору Ежену Віолле де Дюку храм не просто отримав нове життя, а й нове обличчя.
У 2013 році відзначалося 850-річчя собору. Як подарунок Нотр-Дам отримав нові дзвони і відреставрований орган.
Пожежа собору, яка сталася на Страсному тижні, за декілька днів до католицького Великодня, шокувала європейську спільноту і була сприйнята як трагедія — трагедія спільного європейського дому.
Втім, є сподівання, що легендарний Нотр-Дам — перлина готичної європейської архітектури, символ людського розуму, волі і віри — зусиллями об’єднаної Європи відбудують.

 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».