Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Квiтень 2019 17:50

Заміна на імператорському троні

Rate this item
(0 votes)

Сто двадцять шостим імператором Японії офіційно стає 59-річний Нарухіто. Попередня імператорська епоха правління його батька Акіхіто мала назву «Хенсей» — «Замирення». Нова імперська епоха названа «Рейва», тобто «Порядок і гармонія».
Звичайно, за Конституцією Японії імператор «править, а не керує», тобто за критерієм застосування реальної виконавчої і законодавчої влади японський монарх нагадує британського.
Символічно, що британський принц Чарльз досі не переконав свою матір Єлизавету ІІ поступитися троном йому.

Досі такої практики не мала й Японія. Але імператор Акіхіто виявився сміливим інноватором у сфері престолонаслідування.
Зміна імператора фактично є переміною історичних віх розвитку Японії. Попередній імператор Акіхіто став символом політичної стабільності за умов виходу Японії зі стану негативних наслідків поразки у Другій світовій війні.
За майже півстоліття правління Акіхіто Японія пережила час стрімкого відновлення національної економіки часів економічного японського дива, а на початку 1990-х — економічну депресію.
На його правління припадає трагічна подія катастрофічного удару цунамі по атомній електростанції Фукусіма у березні 2011 року. Але японці пам’ятають, що Акіхіто ввів країну у двадцять перше століття одним зі світових економічних лідерів.
Символічно, що старий імператор запалив зелене світло конституційним змінам, які стосуються питання успадкування трону. Досі за старовинною традицією трон передавався у династії лише за чоловічою лінією успадкування.
Але сини Акіхіто у шлюбі дарували японцям тільки дівчаток. Тому подальше успадкування трону неминуче відбуватиметься за жіночою лінією. Завершити процедуру внесення змін до японського національного законодавства, що має надати жінкам рівні права в успадкуванні, доведеться новому імператорові Нарухіто.
Зрештою, національна міфологічна традиція розповідає про Богиню Сонця Аматерасу, яка народила першого імператора. Тож успадкування трону означатиме відновлення гендерного рівноправ’я й у цьому питанні.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».