Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Квiтень 2019 17:38

Черговий акт лівійської драми

Rate this item
(0 votes)

Починаючи з літа 2011 року, коли в Лівії «перемогла демократична революція», країна фактично припинила існування як суверенна територіально цілісна держава.
На поверхню політики вийшли протилежні кланові, племінні та персональні інтереси, які розтерзали Лівію на складові частини.
Історична провінція Тріполітанія опинилася під контролем політичних угруповань, орієнтованих на західну підтримку, але єдності між різними «партіями» коаліційного уряду Фуада Сараджа немає.

Певне розчарування від неефективності його дій уже домінує в Італії та Франції, які вважаються головними спонсорами цього уряду.
Натомість інша лівійська історична провінція — Кіренаїка — перебуває під контролем військ колишнього генерала армії Муаммара Каддафі — Халіфа Хафтара. На цього самопроголошеного «маршала» ставку роблять сусідній Єгипет, Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати та до певної міри Росія.
Пустельні райони Лівії — району Феццан — перетворилися на прохідний двір для мігрантів із глибинних районів тропічної Африки, які через Лівію намагаються проникнути до Європи. Військовополітична ситуація в Лівії впродовж останніх восьми років є зразковим прикладом «війни всіх проти всіх».
Загострення збройного протистояння у Лівії обумовлено як внутрішніми, так і зовнішніми факторами. Організація Об’єднаних Націй доклала чималих зусиль, аби вкотре реалізувати спробу посадити за круглий стіл форуму «національної єдності» всі ворогуючі сторони лівійської війни.
Зовнішньополітичні параметри загострення обумовлено революційними заворушеннями у сусідньому з Лівією Алжирі. Там від влади відходить президент Абдельазіз Бутефліка, що загрожує хаотизацією ситуації в цій країні.
На такому тлі війська «маршала» Халіфа Хафтара відновили наступ на столицю Лівії місто Тріполі, яке контролює «прем’єрміністр» Фуад Сарадж. Але військовополітична ситуація у колишній столиці єдиної Лівії Тріполі також є непрогнозованою.
Понад вісім років різні озброєні угруповання воюють за контроль над залишками напівзруйнованої інфраструктури міста. Місцевий аеропорт стільки разів переходив із рук у руки, що вже не здатен приймати важкі літаки.
Враховуючи це, головним політичним наслідком чергової ескалації насилля є максимальне ускладнення процесу пошуку шляхів до національного примирення.
Існують спекуляції щодо можливості для «маршала» Халіфа Хафтара взяти столицю для старшого сина Муаммара Каддафі — Сейфа аль Іслама Каддафі. Але його політична постать навряд чи здатна консолідувати різні ворогуючі клани, які за вісім років громадянської війни вже зруйнували унікальну систему опріснення питної води та добивають систему видобутку нафти.
Натомість Лівія перетворилася на ключовий дестабілізуючий чинник у Північній Африці, який поширює нестабільність на все Середземномор’я.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».