Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Березень 2019 10:48

Терористична атака на демократію

Rate this item
(0 votes)

15 березня 2019 року неонацист у новозеландському міст Крайсчерч убив у мечетях 49 мусульман. Після 11 вересня 2001 року, коли теракт у Нью-Йорку і Вашингтоні відбувався фактично у прямому телевізійному ефірі, новозеландський теракт було здійснено у прямій трансляції у соціальних мережах.

Ця подія стала шоком для Нової Зеландії, де донедавна вважали, що історичні події відбуваються далеко за межами цього раю на землі. Але процес глобалізації призводить до того, що радикальні екстремістські ідеї проникли навіть до Нової Зеландії.

Вбивця повторив злочин норвежця Андерса Брейвіка, який улітку 2011 року вбив ще більше людей. Новозеландський терорист, копіюючи норвежця, також обґрунтував свій теракт розлогим «маніфестом», в якому закликав до вбивства турецького президента Реджепа Ердогана і німецького канцлера Ангели Меркель.
Кожен із цих політиків прокоментував новозеландський теракт. У відповідь Ердоган звинуватив Захід у потуранні ісламофобії. Меркель заявила про атаку на цінності демократії.
Зрештою, черговий показовий теракт знову актуалізував концепцію ісламсько-християнського конфлікту. Вкотре піднімається градус ризиків терактів у країнах Європи, особливо враховуючи старт виборчої кампанії до Європейського парламенту. Адже за логікою протистояння на акт терору проти мусульман варто очікувати кривавої відплати з боку ісламських терористів.
Але найгірше, що масштаб протистояння виходить за межі цього конфлікту та охоплює актуальні гарячі точки на міжнародній арені. Зокрема, наближення дати виборів до місцевих органів влади у Туреччині і виборів до кнесету Ізраїлю вкотре погіршили турецько-ізраїльські відносини.
Ізраїльський прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху звинуватив Реджепа Ердогана у геноциді курдів і окупації Північного Кіпру. Ердоган відповів тою ж монетою та звинуватив Ізраїль у геноциді палестинців. Гаряча фаза виборчих кампаній в обох країнах максимально підвищує ризики терактів.
Фактично новозеландський теракт може відкрити нову хвилю терористичних актів у зонах конфліктів і не лише по лініях зіткнення між різними цивілізаціями.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».