Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Березень 2019 10:46

Проміжна політична криза Трампа

Rate this item
(0 votes)

Третій рік першого президентського терміну Дональда Трампа стає критично важливим із точки зору політичного виживання чинного 45-го президента США. Його спроби сформувати під себе політичний порядок денний, здається, зазнають невдачі.
Спочатку Трамп намагався «переграти» нічийний результат листопадових 2018 року проміжних виборів до палати громад і сенату, показавши себе потужним президентом. Опозиційні демократи мають більшість у палаті громад, а сенат тоді залишився за республіканцями.

Трамп вважав, що можна конфліктувати з палатою громад, зокрема щодо побудови прикордонних укріплень на кордоні з Мексикою. Заради цього Трамп вступив у конфронтацію з палатою громад, спровокувавши «шатдаун», тобто заблокувавши бюджетне фінансування федеральних органів влади, аби домогтися фінансування укріплень на кордоні з Мексикою.
Зрештою, Трампу довелося запроваджувати надзвичайний стан у прикордонній зоні, аби стіну будувати далі. Але спочатку палата громад, а минулого тижня і сенат США проголосували за скасування введеного президентом Дональдом Трампом надзвичайного стану на мексикансько-американському кордоні.
Це — вагомий політичний ляпас для Трампа. Проте найбільше занепокоєння викликає посилення тиску з боку спеціального прокурора Мюллера, який розслідує різні оборудки Трампа ще за часів виборчої кампанії 2016 року.
Чимало демократів вважають, що будь-який результат роботи слідчої комісії послаблює політичні позиції Трампа та максимально ускладнює для нього можливість участі у виборчій кампанії 2020 року.
Вона фактично стартує у лютому 2020 року, але вже гучні заяви щодо участі у кампанії висловили демократи-ветерани, такі як Джозеф Байден та Берні Сандерс, який 2016 року програв попередні вибори серед демократів Хілларі Клінтон.
Також демократи сподіваються, що політичне послаблення Трампа зробить його кандидатуру неприйнятною для Республіканської партії вже на початку праймеріз.
Інші справа, що виборці американської глибинки, які 2016 року підтримали Трампа, скоріше за все, шукатимуть ідеологічно близького собі кандидата. Принаймні, якщо Трамп до осені 2019 року не виправить розвитку негативних для себе тенденцій, йому варто буде замислитися над своїм політичним майбутнім.
Зробити це буде непросто, адже не менше проблем для Трампа накопичилось і у зовнішній політиці. Зокрема, важко відбувається переговорний процес пошуку торговельних компромісів із Китаєм.
Стратеги Державного департаменту США розраховували до кінця березня таку домовленість із Китаєм досягнути. Але прориву не відбулося, що зробило безглуздою заплановану зустріч глав держав.
У підсумку американська біржа коливанням курсу акцій демонструє невдоволення перенесенням дати зустрічі Трампа з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Дуже нелегко змусити Китай поділитися робочими місцями, аби «знову зробити Америку великою».
Звичайно, ці негаразди можуть за бажання дати Трампу аргументи, аби продовжити переконувати своїх виборців у тому, що він зробив усе можливе і неможливе, щоб виконати виборчу програму 2016 року.
Принаймні, якщо ініційовані демократами розслідування проти Трампа ні до чого конкретного не приведуть, можна буде розраховувати на політичне відродження нинішнього господаря Білого дому. Тож третій рік першого президентського терміну у цьому сенсі виявиться для Трампа вирішальним.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».