Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 21 Лютий 2019 16:03

Близькосхідний пасьянс

Rate this item
(0 votes)

Днями у Варшаві відбулась ініційована США Близькосхідна конференція. Останнім часом Вашингтон почав більше уваги приділяти венесуельській тематиці, але близькосхідний регіон залишається нервовим вузлом світової політики.
Гарячими точками на Близькому Сході залишаються Сирія, Іран, Ємен і Саудівська Аравія. Останніми часами згадані гарячі точки навіть відсунули на другий план традиційний палестинсько-ізраїльський конфлікт.

Щодо кожного з цих напрямків можна спостерігати певні тенденції, які загрожують подальшою дестабілізацією.
Палата громад американського Конгресу прямо заборонила президентові Дональду Трампу виводити американські війська з території Сирії. Сирійське питання тактично зблизило Туреччину, Іран та Росію.
Невизначеною залишається ситуація в Саудівській Аравії, яка намагається політично пережити збитки від скандалу з убивством опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі. Некерованою залишається саудівсько-єменська війна, яка фактично є саудівсько-іранською війною.
За такої розстановки сил не дивно, що не брали участі у роботі Варшавської конференції Палестинська автономія, Туреччина, Ліван, Китай, Росія. За цих обставин результати роботи конференції лише вкотре показали розстановку сил у регіоні, який залишається максимально розколотим та налаштованим на продовження конфронтації.
Не менш цікавою є позиція Польщі, яка як організатор конференції підтвердила не тільки свою політичну близькість до США, а й продемонструвала розкол в Євросоюзі.
Німеччина і Франція передусім стурбовані ризиками активізації бойових дій на території Сирії, що може привести до появи в Європі мільйонів біженців з усіма негативними наслідками для правлячих у цих країнах еліт.
Зрештою, Варшавська конференція показала фактичну відсутність консолідованої близькосхідної політики Євросоюзу. Причому перспективи Євросоюзу змінити ситуацію обмежуються об’єктивними обставинами. Тож суперечливі інтереси регіональних гравців і великих держав за межами регіону продовжують продукувати безкінечні конфлікти.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».