Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 07 Лютий 2019 20:41

Проблеми Мексики – вибухи на трубопроводах

Rate this item
(0 votes)

Вна­слі­док ви­бу­ху в Мек­си­ці на око­ли­цях сто­ли­ці за­ги­ну­ли що­най­мен­ше 120 осіб. Це — чер­го­ва по­дія з дов­го­го спис­ку над­зви­чай­них си­ту­ацій, ви­кли­ка­них спро­ба­ми кра­діж­ки наф­ти.

Забезпечення енергетичної безпеки, у цьому випадку якраз у дослівному значенні, є одним із найбільших викликів федерального уряду в Мексиці. Нелегальні врізки, підключення до державної мережі трубопроводів і крадіжки нафти останніми роками набрали неймовірних масштабів.

За даними спілки Pemex, контрольованого державою паливного гіганта, лише у 2017 році локалізовано понад 10 тисяч випадків забору нафти з транспортних інсталяцій. Утрати оцінюються в астрономічну суму понад 3 мільярди доларів.
Це складається не тільки з вартості вкраденого палива, а й із коштів відновлення трубопроводів та збільшення кількості патрулів федеральної поліції.
Явище набирає інтенсивності: роком раніше нелегальних підключень було трохи менше 6 тисяч, а у 2013 році — тільки 1635. Нафту забирає передовсім мексиканська мафія, яка все більше диверсифікує джерела своїх доходів.
Але нерідко трапляється, що до нафтопроводів підключаються групи мешканців чи навіть окремі злодії, які найчастіше не мають навіть найменшого уявлення про функціонування інсталяцій, ні про те, як гарантувати — також самим собі — безпеку.
Так було і в останньому випадку. Хоча точні причини вибуху ще невідомі, за даними повідомлень агентства AFP, трагедію започаткував небезпечний витік нафти. Напевно, у трубопроводі неподалік місцевості Тлауелільпан у штаті Ідальго, за годину їзди від центру Мехіко, злодії здійснили врізку і залишили дірку у трубопроводі, через яку продовжувала витікати нафта.
Новина розійшлася по околиці і вже за день мешканці Тлауелільпана наповнювали приватні каністри. Частина робила це, напевно, для себе, інші хотіли продати сировину на чорному ринку.
У 2018 році влада провела понад 2 тисячі операцій проти так званих гуачіколерос (Huachicoleros), тобто крадіїв палива. Закрито майже 100 бензинових станцій у всій країні. Кілька років поспіль ціна палива зростає від кільканадцяти до кількадесяти відсотків у масштабі року. Все це викликає явище, коли економіка країни сама себе заганяє у катастрофу.
Pemex утрачає нафту, отже, на ній не заробляє. Додатково він витрачається на відновлення трубопроводів і часто на добре оплачувану приватну охорону. Втрати відбиваються на ціні палива, яка для все більшої кількості мексиканців, особливо у сільській місцевості, стає недоступною.
Як наслідок — посилюються крадіжки. В результаті поставки нафти стають усе більше хаотичними і на бензоколонках починає бракувати палива. Люди з небезпекою для власного життя крадуть нафту безпосередньо з трубопроводів.
Під час недавнього вибуху загинули 120 осіб, хоча ця цифра може бути уточнена і зазнати змін: у навколишніх госпіталях перебувають сотні поранених, багато з них у тяжкому або критичному стані. Наймолодшій жертві лише 12 років.
Поліція не знайшла слідів діяльності організованих злочинних груп: особи, які загинули, — це практично виключно мешканці навколишніх населених пунктів.
Безпосередньою причиною крадіжки такої численної групи (у кількох випадках — навіть цілих родин) був саме дефіцит палива на місцевих бензоколонках. У такій багатій на сировину країні на перший погляд вони здаються абсурдними, але до нього спричинила і політика уряду.
Оскільки у штаті Ідальго, де розташований Тлауелільпан, діють у більшості бензоколонки національних мексиканських дистриб’юторів, багато з яких отримували паливо з нелегальних джерел.
Обраний торік президент Андрес Мануель Обрадор із метою боротьби зі злочинами у торгівлі сировиною вже в перші дні після прийняття присяги 1 грудня різко посилив покарання за крадіжку нафти і збільшив кількість патрулів.
У січні влада штату Гуанахуато у Центральній Мексиці оголосила, що 70 бензоколонок почнуть імпортувати бензин зі Сполучених Штатів Америки. Серед операторів, які вирішили переключитися на американську нафту, тим самим стаючи незалежними від Pemex, перебувають, зокрема, ExxonMobil і французький Total. Усе більшу роль на місцевому ринку відіграє також BP, яка має у Мексиці понад 500 пунктів продажу.
Закордонні концерни все менше довіряють мексиканському постачальнику також через численні корупційні скандали у державному гіганті та участь працівників Pemex у крадіжках нафти.
На трагедію блискавично відреагував Андрес Обрадор, для якого це стало ще одним доказом слушності його стратегії. «Вибух у Тлауелільпані — це урок для нас усіх. Учора трагедія сталась у штаті Ідальго, але завтра може повторитися будь-де у Мексиці», — сказав він у телевізійному виступі.
Президент також додав, що буде намовляти керівництво Pemex до зміни способу дистрибуції палива по країні і частішого використання залізничного і автомобільного транспорту.
Уряд збирається сприяти у диверсифікації дистрибуції інфраструктурними інвестиціями. Багато бідніших регіонів практично ізольовані від нафтоносного Атлантичного узбережжя, а мережа залізничних сполучень не розвивалася від середини минулого століття.
Розвиток інфраструктури, зменшення нерівності між регіонами і посилення енергетичної безпеки були гаслами виборчої кампанії, яка винесла Андреса Обрадора до влади. Вже в перший місяць правління він змушений відповідати на виклики, які взаємно проникають у ці три площини.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».