Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Сiчень 2019 14:01

Британія виходить з Євросоюзу

Rate this item
(1 Vote)

15 січня 2019 року палата громад британського парламенту завершила політичні дебати та проголосувала за ратифікацію або відхилення Угоди про вихід Великої Британії з ЄС. Вирішальні аргументи на користь цього були наведені ще наприкінці минулого тижня.
Спочатку Лондон відвідав японський прем’єр-міністр Сіндзо Абе і закликав Велику Британію не виходити з Євросоюзу без Угоди. Свої аргументи проти цього в останній момент висловила й прем’єр-міністр Тереза Мей.

Вона зауважила, що небажаний провал ратифікації Угоди про непопулярні у суспільстві умови виходу з ЄС може підірвати історичні засади стабільності британської демократичної політичної системи та спотворити довіру громадян до демократичних інститутів.
Не приховували своєї позиції з цього приводу й британські бізнесмени. Вони наголосили, що вихід з ЄС, запланований на 29 березня 2019 року, без Угоди означатиме хаос і катастрофічні збитки для британської економіки.
Свою роль у прийнятті прагматичного рішення відіграв і лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін. Він зауважив, що не припиняє своєї критики підписаної Терезою Мей Угоди, але, зважаючи на британські інтереси, вихід з ЄС навіть із поганою Угодою краще за вихід узагалі без Угоди.
Бурхливі британські політичні дебати мають відлуння в середовищі європейських скептиків у ключових країнах — членах Євросоюзу. У Німеччині популістська правоцентристська партія «Альтернатива для Німеччини» так і не прийняла рішення про включення до передвиборчої програми партії на виборах до Європейського парламенту положення про вихід Німеччини з Євросоюзу.
Натомість ідея виходу Франції з ЄС стає досить популярною у середовищі учасників протестів так званих «жовтих жилетів». Утім, у загальнонаціональних дебатах у Франції щодо змін соціальної політики, які розпочалися на поточному тижні, зазначена тема була засуджена як руйнівна.
Але, скоріше за все, положення про вихід Італії з ЄС буде включено до передвиборчої програми італійських популістів. Отже, Брексіт стає справжнім політичним землетрусом для Європейського Союзу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».