Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Сiчень 2019 13:13

ЄС на роздоріжжі

Rate this item
(0 votes)

Єв­ро­пей­ський Со­юз всту­пив у 2019 рік, ма­ючи де­які не­вре­гу­льо­ва­ні кри­зо­ві про­це­си. Зок­ре­ма, не бу­ло вре­гу­льо­ва­но проб­ле­му фі­нан­со­вої дис­цип­лі­ни кра­їн — чле­нів мо­не­тар­ної зо­ни єв­ро.

Франція та Італія показали різні способи врегулювання проблем стабілізації фінансового становища. Президент Франції Емманюель Макрон обрав курс скорочення соціальних видатків, наслідком такого курсу стали соціально-політичні протести, які дестабілізують Францію з листопада минулого року.

Натомість італійський уряд Джузеппе Конте вступив у відкритий конфлікт з Європейською комісією, відмовившись від жорсткого фінансового курсу.
Обидві економічні стратегії, безперечно, стануть предметом дебатів під час передвиборчих перегонів, бо у травні 2019 року повинні відбутися чергові вибори депутатів Європейського парламенту.
На кону стоїть важливе питання переможця цих перегонів. Адже європейські скептики-популісти систематично критикують традиційні європейські центристські партії за нездатність вирішувати питання економічної кризи не за рахунок середнього класу та найманих працівників.
На старті виборчих перегонів обидва політичних табори мають приблизно однакові шанси на перемогу. Інша справа, що політичні наслідки, наприклад перемога європейських скептиків-популістів, можуть дорого коштувати європейському інтеграційному проекту загалом.
Поки що відкритим залишається питання механізму виходу зі складу Євросоюзу Великої Британії.
Серйозним симптомом невизначеності є непевне політичне керівництво. На початку січня стартував піврічний термін головування Румунії в Євросоюзі. Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер висловив сумнів із приводу готовності румунської еліти ефективно виконувати цю роль.
Євросоюз критикує власті Румунії за судову реформу, яка пом’якшила відповідальність за корупційні діяння. Цей курс призвів до глибокої і тривалої внутрішньополітичної кризи в Румунії. Зазначені фактори разом максимально ускладнюють можливість проведення прагматичного європейського інтеграційного курсу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».