Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Жовтень 2018 12:20

Новий етап вірменської революції

Rate this item
(0 votes)

Цьогорічна осінь виявляється політично не менш жаркою, аніж події квітня-травня 2018 року, коли до влади в Єревані внаслідок масових народних протестів проти корумпованої і неефективної влади прийшов лідер найменшої парламентської партії «Ерк» («Вихід») Нікол Пашинян. Ще тоді він зазначав, що система влади в країні потребує загального перезавантаження.

П’ять місяців тому, зважаючи на потреби стабілізації економічної ситуації в країні, дострокові парламентські вибори так і не були проведені. Але в той же час стало зрозуміло, що окремі особи нових політичних діячів у виконавчій владі не можуть завершити «тиху» революцію в країні.

Яскравим прикладом цього став скандал зі спробами Нікола Пашиняна з’ясувати політичні відносини з колишнім президентом Вірменії Робертом Кочаряном. Але судова система країни у цій справі прем’єр-міністра не підтримала. Нікол Пашинян звинуватив у цьому саботаж у виконанні прихильників колишньої правлячої Республіканської партії.
Фактично від вересня прем’єр-міністр почав готуватися до позачергових виборів. Минулого тижня Нікол Пашинян подав у відставку. За Конституцією Вірменії депутати мають дві спроби сформувати новий склад уряду без виборів.
На боці Нікола Пашиняна залишається фактор тиску вуличних протестів: чимало жителів Єревана налаштовані проти старої політичної еліти та продовжують вбачати в особі Пашиняна лідера, який має достатньо волі, аби змінити правила політичної гри та змусити владу працювати на народ, а не на саму себе.
Черговий етап «тихої» революції у Вірменії не залишається поза увагою насамперед Росії. У Кремлі звертають увагу на «нещирість» Пашиняна, який підсвідомо сподівається вивести Вірменію з організацій із російським домінуванням.
Водночас Росія сподівається, що наявність її військової бази на вірменській території, неврегульований вірменсько-азербайджанський конфлікт у Нагірному Карабаху об’єктивно обмежують можливості геополітичного маневру Вірменії.
Опитування громадської думки у Вірменії також свідчать, що більшість суспільства проти різкої зміни зовнішньополітичних орієнтирів країни. З іншого боку, Кремль не готовий потурати демократичній ініціативі у Вірменії, де масові політичні протести не тільки змінили олігархічну владу, а й тривають у напрямку руйнування олігархічної політичної системи.
П’ять місяців у владі переконали Пашиняна, як важко чистити ці авгієві стайні корупції і розкрадання державної казни. Очікувані дострокові вибори повинні дати відповідь, чи вистачить вірменському суспільству мотивації, аби докорінно змінити на краще існуючу політичну систему країни.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».