Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Жовтень 2018 11:01

Боснійський вибір

Rate this item
(0 votes)

7 жовт­ня 2018 ро­ку у Бос­нії і Гер­це­го­ви­ні від­бу­ли­ся за­галь­ні ви­бо­ри. Ця бал­кан­ська дер­жа­ва є уні­каль­ним ви­пад­ком на­віть для ре­гіо­ну. Від­по­від­но до Дей­тон­ських мир­них до­мо­вле­нос­тей 1995 ро­ку Бос­нія і Гер­це­го­ви­на фак­тич­но є кон­фе­де­ра­цією двох дер­жав­них ут­во­рень: фе­де­ра­ції бос­ній­ських му­суль­ман і бос­ній­ських хор­ва­тів і Рес­пуб­лі­ки Серб­ської (бос­ній­ських сер­бів).

Хоча у країні від 1995 року ці вибори вже шості, досі Боснія і Герцеговина не має офіційної Конституції, а політичне життя у складових конфедерації відбувається на жорстких національно-політичних принципах.

Попри зусилля Європейського Союзу навіть у федерації боснійських мусульман і хорватів не погоджено принципи формування верхньої палати парламенту.
Причому розв’язати ці внутрішньополітичні проблеми Боснії і Герцеговині не вдається, незважаючи на обіцянки європейської та євроатлантичної інтеграції.
Показово, що на цих виборах суттєвий вплив на політичний процес у Республіці Сербській уже традиційно мала Росія. Кремль намагається підтримувати боснійський конфлікт у напівгарячому стані, аби роздмухати його за першої ліпшої можливості.
По суті громадянська війна, яка розпочалась у Боснії і Герцеговині навесні 1992 року і тривала до листопада 1995 року, лише заморожена. Чимало боснійських сербів досі орієнтовані на возз’єднання з власне Сербією, боснійські хорвати після вступу Хорватії до ЄС 2013 року взагалі вважають несправедливим те, що вони вимушені волею світового співтовариства перебувати у складі федерації з боснійськими мусульманами, а не бути разом із Хорватією у ЄС.
Але найбільшу стурбованість викликає анклав боснійських мусульман, який розвідки багатьох країн НАТО називають «балканським халіфатом». Чимало боснійських мусульман воювали на боці «Ісламської держави» у Сирії і тепер із бойовим досвідом повернулися додому.
Вони вважають себе форпостом радикального ісламізму в Європі. За умов такого внутрішньополітичного розколу не дивно, що за рекордно низької активності виборців традиційну перемогу святкували націоналістичні політичні сили в обох складових конфедерації Боснії і Герцеговини.
Боснійський вибір і цього разу виглядає скоріше як відкладений гарячий конфлікт, а не як усвідомлений європейський вибір. Звичайно, цей виклик усвідомлює Євросоюз.
Адже на тлі неврегульованості питання зміни назви Македонії, напруження у сербсько-косовських відносинах Балкани знову виглядають як пороховий льох Європи.
Найгірше, що нестабільність у балканських країнах залишає регіон найкоротшим маршрутом для нелегальної міграції до Євросоюзу. Політичні і ресурсні можливості Євросоюзу у процесі демократизації і розбудови багатокультурних суспільств у балканських країнах ще не вичерпано.
Реалісти вважають, що для логічного завершення цього процесу потрібна зміна поколінь, але відкритим є лише питання, чи відпустила історія достатньо часу для такої європеїзації Балкан.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».