Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Вересень 2018 09:38

Швеція повертає праворуч?

Rate this item
(0 votes)

9 вересня 2018 року у Швеції відбулися парламентські вибори. Результати голосування засвідчили продовження розвороту політичної системи Швеції від лівоцентристських до правоцентристських і навіть ультраправих позицій.

На думку багатьох спостерігачів, ці вибори стали значною мірою голосуванням протесту проти результатів урядування донедавна правлячої коаліції соціалдемократів і шведської Екологічної партії.
Ця правляча коаліція послідовно проводила відкритий дружній курс щодо зовнішньої міграції. Але поступове збільшення кількості мігрантів неухильно стимулювало посилення антимігрантських настроїв.

Вагомою причиною для роздратування стало надання мігрантам максимальних соціальних прав щодо медичного страхування і страхування по безробіттю.
Чимало шведських громадян вважають, що вони багато і напружено працюють, сплачують одні з найбільших в Європі податків, як виявляється, заради утримання невідомо кого. У ході передвиборчих дебатів соціалдемократи та екологи так і не спромоглися знайти контраргументи до цієї критики.
Натомість популістська націоналістична Шведська демократична партія напористо критикувала позицію з міграційного питання не тільки соціалдемократів та екологів, а й консерваторів.
Чимало розчарованих виборців цих політичних сил голосували за правих популістів на знак протесту проти курсу традиційних політичних партій.
За результатами виборів соціалдемократи показали найгірший за останнє століття результат. Символічна перемога шведських консерваторів затьмарена серйозним успіхом популістів зі Шведської демократичної партії.
Одночасно результат голосування засвідчив неможливість створення традиційних лівоцентристських або правоцентристських коаліцій, тож попереду у шведських політиків дватри місяці складних коаліційних переговорів.
Теоретично можливі декілька варіантів формування коаліцій. Перший варіант — умовно «німецький» — пов’язаний зі створенням «великої коаліції» за участю консерваторів, соціалдемократів і Екологічної партії.
Другий варіант можна назвати «австрійським», тобто створення правлячої коаліції за участю шведських консерваторів і Шведської демократичної партії як аналога Австрійської партії свободи.
Зрештою, існує на крайній випадок третій варіант, якщо політичного дива не станеться і створити нову правлячу коаліцію буде неможливо, шведів чекатимуть позачергові парламентські вибори, результат яких залежатиме від того, як виборці оцінять поведінку парламентських партій під час коаліційних переговорів і на кого покладуть відповідальність за їхній провал.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».