Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 15:08

Росія шукає союзників в Африці

Rate this item
(0 votes)

Москва підписала договори про військову співпрацю з найбіднішими країнами в Африці: Буркіна-Фасо і Центрально-Африканською Республікою.

«Я мала вивчати медицину у Росії, але обрала економіку. Також у Росії», — сказала у Москві під час урочистості підписання договору міністр оборони і відбудови армії Центрально-Африканської Республіки Марія Ноелл Кояра.

«Економічна політика бідних африканських країн ґрунтується на особистих відносинах, передовсім кланових зв’язках. Це негативно впливає на самих африканців і відкриває можливості для діяльності зовнішніх сил», — пояснює Дмитро Бондаренко з Інституту Африки Російської академії наук.
Договір із Центрально-Африканською Республікою передбачає навчання росіянами військових підрозділів на місці і курси для тамтешніх офіцерів у російських вишах.
Невідомо, чи записано у ньому якісь поставки російської зброї. Це було би дуже складно, оскільки щодо цієї африканської держави діє ембарго через громадянську війну, яка з перервами триває там уже більше 20 років.
Перші російські офіцери прибули у Центрально-Африканську Республіку вже у березні. Наприкінці 2017 року Росія отримала згоду Ради Безпеки ООН на одноразову поставку стрілецької зброї і набоїв у Бангі. Разом із транспортом прибули п’ять офіцерів, які нині навчають місцевих жандармів.
Експерти вважають, що Москва не зробить бізнесу на поставках зброї: республіка є однією з найбідніших країн Африки. Але її надра дуже багаті. «Це дуже багата країна, головним чином на уран і дорогоцінні метали», — вважає Бондаренко.
У середині липня африканські медіа писали, що влада в Бангі підписала з Москвою договір про передачу права на видобуток золота з родовища у Ндассімі (в центрі країни).
Крім п’ятірки офіцерів, там перебуває також велика група російських найманців, пов’язаних із фірмою «Вагнер» бізнесмена Євгенія Пригожина, якого ще називають «кухар Путіна».
База російських найманців розташована у палаці Баренго — резиденції колишнього диктатора Бокасси. Наприкінці липня туди намагалися дістатися три російських журналісти: днем пізніше їх убили по дорозі до родовищ золота, які охороняються найманцями.
Впливи «Вагнера» настільки значні, що російські найманці охороняють навіть президента. Місцева місія ООН опублікувала фотографії президента Фостена-Арканжа Туадера в оточенні російських охоронців.
Разом із договором з Південно-Африканською Республікою Кремль підписав подібний документ про військову співпрацю з Буркіна-Фасо, де приблизно половина жителів живе нижче порогу бідності.
Держава є четвертим в Африці виробником золота. Однак там перебувають невеликі американські і французькі підрозділи.
Багато африканських держав зробили з винайму території під закордонні військові бази вигідним бізнесом. Рекордсменом є Джибуті, де перебувають підрозділи п’яти держав (у тому числі Китаю і Японії).
Росія офіційно має в Африці лише військову місію у Центрально-Африканській Республіці, але найманці з фірми «Вагнер» перебувають також у Судані.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».