Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 15:00

Південний Судан: на шляху до миру

Rate this item
(0 votes)

Більшу частину ХХ століття африканська держава Судан провела у стані громадянської війни між християнським Півднем країни та переважно мусульманською Північчю Судану.

Після завершення холодної війни змінились акценти міжнародних впливів на суданські події. Зокрема, на початку 2000-х років Китай проявив зацікавлення у проникненні до ресурсного потенціалу Півдня Судану.

Відтоді змінюється баланс сил у протистоянні суданського Півдня і Півночі. Тим паче що звинувачення суданського мусульманського лідера Омара Башира в ісламізмі та підтримці терористичної діяльності ще більше обмежили міжнародну підтримку Півночі.
У підсумку кривавої міжплемінної і міжрелігійної війни Судан у 2012 році перестав бути навіть номінально цілісною країною. Південний Судан, відомий як провінція Дарфур, здобув нарешті міжнародно визнану незалежність.
Це стало наслідком досягнення компромісу між США і Китаєм щодо доступу їхніх концернів до корисних копалин Дарфура. Але вже з весни 2013-го у Дарфурі воювали між собою племена дінка і нуер. Майже п’ять років громадянської війни у новопроголошеній незалежній державі фактично довершили руйнацію її економічного потенціалу.
Завдяки зусиллям миротворчої місії ООН в середині серпня 2018 року у Хартумі було підписано мирну угоду, яка покінчила з громадянською війною у Південному Судані. На тлі тривалої громадянської війни в Лівії, неврегульованості ситуації у Західній Сахарі, кривавої громадянської війни в Центрально-Африканській Республіці та Малі це — єдиний такий позитивний приклад компромісного розв’язання внутрішнього міжплемінного конфлікту в одній з африканських країн.
Реалізація угоди про досягнення миру потребуватиме ще чималих економічних і політичних зусиль для відновлення зруйнованої економічної інфраструктури Південного Судану, досягнення стійкого міжплемінного балансу влади, вирішення нагальних гуманітарних та санітарних проблем.
Євросоюз закликає Китай, США, Росію долучитися до фінансування програм відновлення економіки Південного Судану.
Але поки що відкрите питання, чи не стимулюватимуть егоїстичні інтереси транснаціональних корпорацій черговий перерозподіл сфер впливу у цій багатій на корисні копалини, але критично бідній новоутвореній державі.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».