Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Серпень 2018 11:42

Нафта не допомагає

Rate this item
(0 votes)

Де мешкає найбільше жебраків? Вже не в Індії. Там кожного дня 44 людини виходять із крайньої бідності, а от у Нігерії щохвилини стає більше на 6 жебраків.

Про це говориться у доповіді на тему прогресу у боротьбі з бідністю, замовленій американськими аналітиками з Інституту Брукінгса. На думку авторів, у травні цього року Нігерія перегнала Індію у непочесному списку країн, де мешкає найбільше «екстремально бідних» людей. Згідно зі статистикою Світового банку ця група визначається через денний дохід менше 1,7 долара.

У Нігерії таких людей 87 мільйонів, а в Індії — 73. Руйнується традиційний стереотип Індії як країни жебраків і рикш, екстремальної концентрації бідності. Бідності у світі стає все менше завдяки прогресу у таких країнах, як Китай, Бразилія й Індія. Але вихід у лідери Нігерії дуже дивує.
Це — найчисленніша держава Африки (186 мільйонів). Крім того, Нігерія має великі запаси нафти, отже, теоретично має бути багата. Але гроші від її експорту (замість чорного золота у Нігерії її називають чорним прокляттям) ідуть на збагачення еліт, пов’язаних із владою і закордонними концернами.
У 2017 році виявлено, що Shell та італійський концерн ENI купили в уряду Нігерії родовище нафти вартістю 500 мільярдів доларів за 1,3 мільярда. Із цієї суми мільярд відразу був «відмитий» через рахунок приватної фірми, а члени уряду, очевидно, заробили на цьому значні суми.
Ще раніше Світовий банк говорив про зростаючу бідність у Нігерії, а за оцінкою Африканського банку розвитку, в лютому кількість жебраків там була майже у два рази більша, ніж у доповіді Інституту Брукінгса: тільки один із п’яти громадян має дохід більший, ніж 2 долари щоденно.
На думку міністра промисловості і розвитку Нігерії Окечукву Енеламага, доповідь надмірно згущує барви, бо показує минулий період, коли країна була в рецесії (потрапила до неї наприкінці 2016 року). Міністр сподівається, що нинішня економічна політика уряду скоротить бідність, чому сприяє також глобальне зростання цін на нафту.
З доповіді виникає дуже похмура картина Африки: з 643 мільйонів жебраків у світі дві третини мешкають саме на цьому континенті. До кінця року прибуде ще 3,2 мільйона. Це — результат впливу багатьох чинників: високого натурального приросту населення, збройних конфліктів, поганих урядів, кліматичних змін.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».