Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 12 Липень 2018 18:53

Перемога "Мексиканського Трампа"

Rate this item
(0 votes)

У Мексиці відбулися загальні вибори, громадяни країни обирали одночасно парламент і президента.

Цьогорічна виборча кампанія позначилася сумними рекордами, пов’язаними з політичними вбивствами кандидатів на місця у законодавчому органі Мексики. Оскільки кримінальна ситуація в країні традиційно є непростою, політична боротьба між опозиційними і провладними партіями фактично перетворилася на «малу» громадянську війну.
Такий стан справ у сусідній до США Мексиці вже неодноразово був приводом для президента США Дональда Трампа вимагати побудови «стіни безпеки» з цією країною.

Бурхлива виборча кампанія в Мексиці, яка супроводжувалася стріляниною на передвиборчих мітингах, знову спровокувала притік до південних штатів США чималої кількості біженців із Мексики.
У відповідь Дональд Трамп домігся у Верховному суді США «історичного рішення» щодо легалізації свого президентського указу 2017 року стосовно обмеження притоку нелегальних біженців до США.
На думку багатьох мексиканських політиків, Сполучені Штати Америки займають упереджену позицію щодо Мексики. Ця тема поряд з іншими традиційними соціально-економічними проблемами країни, яка одночасно є однією з найбільших виробників нафти серед країн — експортерів нафти ОПЕК і потерпає від великих диспропорцій у доходах між найбагатшими і найбіднішими громадянами, була провідною у передвиборчій кампанії.
Досить несподівано як для зовнішніх спостерігачів із третьої спроби переміг Андрес Лопес Обрадор, якого називають «мексиканським Трампом». На виборах 2008-го і 2013 років він програвав, хоча набирав чимало голосів виборців.
Прихильники Обрадора вважають, що його прихід до влади можна порівняти з Мексиканською революцією 1914–1918 років. Але задля успішного президентства Обрадору треба вирішити титанічні завдання. Найголовніше полягає у врегулюванні внутрішніх соціальних протиріч, які провокують посилення наркомафії та радикально погіршують відносини між Мексикою і США.
Попри те що Дональд Трамп одним із перших привітав Обрадора з перемогою, відносини між двома президентами не обіцяють бути безхмарними. Не тільки із суб’єктивних причин імпульсивності та надмірної публічної емоційності двох глав держав, а й через об’єктивні протиріччя.
Трамп намагається будь що повернути робочі місця у США. Заради цього він фактично поховав проект Північноамериканської зони вільної торгівлі (НАФТА), який давав мексиканцям робочі місця. Оскільки нафтовидобувний сектор Мексики не може поглинути мільйони вільних робочих рук, вони намагатимуться й надалі знайти свою «американську мрію» у США.
Як компромісно вирішити ці протиріччя, поки що невідомо, так само як не зрозуміло, кому з президентів — мексиканському або північноамериканському — доведеться піти на поступки.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».