Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Липень 2018 14:57

«Шпаринки» для хабарників

Rate this item
(0 votes)

Напруженою і заплутаною залишається внутрішньополітична ситуація в Румунії. Більше року країну лихоманить протистояння президента і парламенту у спробах контролю за діяльністю антикорупційних органів.
На початку червня президент Румунії Клаус Йоханніс проігнорував рішення Конституційного суду Румунії та відмовився підписати документи про звільнення з посади керівника Національного антикорупційного управління Лаури Кевеші.

Це дало підстави правлячій Соціал-демократичній партії Румунії обговорювати можливості імпічменту президента. Румунське законодавство передбачає процедуру тимчасового усунення від виконання повноважень президента, але для цього потрібна більшість голосів депутатів парламенту.
Така більшість у соціал-демократів є, але це рішення впродовж 30 днів має бути підтверджене народним референдумом. Однак більшість румунських громадян підтримують президента у цій справі і вимагають проведення в країні дострокових парламентських виборів.
У разі їхнього проведення буде можливість відсторонити від влади соціал-демократів, у лавах яких Національне антикорупційне управління знайшло хабарників і осіб, які перевищують свої службові повноваження. Тому такий гіпотетичний референдум може бути для правлячої партії політичним банкрутством.
Утім, 18 червня румунський парламент усе-таки ухвалив поправки до Кримінального кодексу. Згідно з ними зменшено кількість злочинів, за скоєння яких може бути арештований чиновник, і обмежено до року тривалість розслідування таких злочинів.
Якщо за 365 днів слідство не зможе зібрати докази для суду, то кримінальна справа має бути закрита. Поправки обмежують застосування спеціальних засобів для збирання доказів. Підозрюваним дозволено бути присутніми на допитах свідків у своїй справі.
Але головна поправка стосується того, що якщо вирок не буде підтриманий усім складом суду, то він може бути оскаржений у вищій інстанції. Ця поправка дала змогу лідерові соціал-демократів Лівіу Драгні оскаржити свій вирок, через наявність якого він не зміг стати прем’єр-міністром Румунії.
Якщо президент Румунії не підпише цього закону, країна піде на нове коло кризи, яка набиратиме обертів уже наприкінці літа.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».