Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Липень 2018 14:51

Турки обрали султана?

Rate this item
(0 votes)

24 червня 2018 року відбулися вибори президента Туреччини. Потреба їхнього проведення була пов’язана з тим, що у квітні 2017 року громадяни Туреччини проголосували на референдумі за наділення президента додатковими повноваженнями і закріпили це у новій редакції Конституції.

Відповідно до цих змін, зокрема, скасовано посаду прем’єр-міністра. Тепер цю роль виконуватиме президент, який напряму формуватиме уряд, призначатиме керівників спеціальних служб, армії та інших перших урядових осіб держави.

Президент також отримав право впливати на систему правосуддя та одноосібно вводити режим надзвичайного стану в Туреччині. До речі, ці президентські вибори також відбулися за умов режиму надзвичайного стану.
Упевнено вже у першому турі переміг Реджеп Ердоган. Друге місце посів кандидат від Народно-республіканської партії Мухаррем Індже. Показово, що переможцем парламентських виборів став коаліційний союз президентської Партії справедливості і розвитку й націоналістичного руху «Джумхур».
Крім них, до парламенту пройшли Союз Нації, Народно-республіканська партія, прокурдська Партія демократії народів, Хороша партія.
Тобто президент віднині має абсолютно лояльний парламент, більшість якого здатна підтримати будь-яку його ініціативу. У жодній іншій країні — члені НАТО глава держави не має таких великих і нероздільних повноважень.
Звичайно, це обумовлено критичним геополітичним становищем, в якому опинилася Туреччина під впливом криз в Іраку та Сирії. Ризик розпаду цих держав укотре актуалізує курдське питання.
За цих обставин Ердоган має намір сповна скористатися своїми повноваженнями, аби зберегти територіальну цілісність Туреччини. Правда, методи, якими він цього домагається, не подобаються західним партнерам Туреччини.
Німеччина шокована масовою підтримкою, яку Ердоган отримав серед німецьких турків. Крім того, неврегульованим є питання боргу ЄС Туреччині за утримання у таборах на турецькій території сирійських біженців.
Ще більш гострими виглядають протиріччя між Туреччиною і США. Зокрема, Ердоган роздратований фактами прямої участі американських сил спеціального призначення у підтримці сирійських та іракських курдів, які воюють проти турецької армії.
Натомість Сполучені Штати Америки роздратовані турецьким контрактом на закупівлю в Росії систем протиповітряної оборони. Адміністрація Дональда Трампа наголошує на тому, що у випадку реалізації цього контракту США застосують санкції проти Туреччини.
Самих цих фактів досить, аби зрозуміти, що новий президентський термін буде для Ердогана складним як у внутрішній, так і у зовнішній політиці. Принаймні вороги Ердогана уважно стежать за станом його здоров’я. Вважається, що на заваді амбіційним цілям, які перед собою ставить Реджеп Ердоган, є його хвороба на цукровий діабет.
Але прихильники Ердогана сподіваються, що новому «старому» президентові вистачить здоров’я і політичної волі, аби реалізувати більшість обіцянок.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».