Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 31 Травень 2018 17:49

Корейські кульбіти Трампа

Rate this item
(0 votes)

Минулий тиждень в американсько-корейських відносинах нагадував атракціон «американські гірки». За сім днів президент США Дональд Трамп устиг двічі скасувати заплановану на 12 червня у Сінгапурі зустріч із північнокорейським керівником Кім Чен Ином і двічі знову натякнути на її можливе проведення.

Така закулісна дипломатична боротьба відбувалася на тлі знакових для світу подій. США і Південна Корея продовжили практику проведення регулярних воєнних навчань. Саме воєнні навчання стали приводом для північнокорейської преси критикувати США.

У Вашингтоні з цього приводу висловили невдоволення пропагандою північнокорейської сторони. Пояснюючи неготовність Кіма виїхати на саміт до Сінгапура, американські експерти посилаються на його страх перед ризиком державного перевороту, коли він буде за межами країни.
Здається, навіть найбільш поінформовані спецслужби великих держав не до кінця розуміють розстановку сил у північнокорейському керівництві.
У той час як Трамп відмовлявся від сінгапурської зустрічі, Північна Корея знищила свій єдиний ядерний полігон Пхунгарі. Тобто тепер, навіть за бажання відновити ядерні випробування, без витоку радіації зробити це буде неможливо.
Крім того, північнокорейська проблема, здається, стала предметом бюрократичних ігор між різними центрами впливу на Трампа. Нагадаємо, що колишній бойовий генерал, а з 2017 року міністр оборони США Меттіс послідовно виступає проти воєнного втручання в Кореї.
Натомість радник президента Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон прогнозує КНДР долю Лівії. Це не могли не помітити у Пхеньяні. Зважаючи на можливе скасування зустрічі, опоненти Трампа вже раділи з приводу того, що, скоріше за все, він утратив нагоду отримати Нобелівську премію миру за ядерне роззброєння КНДР.
У випадку великої війни між двома корейськими державами війська Південної Кореї автоматично переходять під американське командування. Це визначає важливість відпрацювання навичок взаємодії на щорічних воєнних навчаннях, які так само традиційно викликають алергію у КНДР.
Аби крига скресла, вдруге у поточному місяці на лінії розмежування двох корейських держав зустрілися південнокорейський президент Мун Чже Ин та його північнокорейський опонент Кім Чен Ин. Північнокорейський диктатор підтвердив, що триває підготовка до його зустрічі з президентом США.
Остаточно зрозуміти, чи вона всетаки відбудеться, можна буде лише напередодні 12 червня.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».