Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Травень 2018 16:53

Європеїзація Балкан триває

Rate this item
(0 votes)

17 травня 2018 року відбувся саміт Європейського Союзу та Албанії, Чорногорії, Сербії, Косова, Боснії і Герцеговини, Македонії. Вікно можливостей для їхнього вступу до ЄС може відкритися після 2020 року, коли завершиться процедура виходу Великої Британії з ЄС та буде сформовано проект бюджету ЄС на період до 2025 року.
Правда, оптимістичні прогнози стикаються з розбіжностями між нинішніми країнами — членами ЄС щодо перерозподілу фінансового навантаження, необхідного для компенсації бюджетних збитків від виходу Британії.

Пропозиція Європейської комісії до Німеччини майже на чверть збільшити німецький внесок до спільного бюджету ЄС наштовхнулася на небажання Німеччини «платити за все». Тому економічно ЄС не готовий до фінансування адаптації до членства балканських країн.
Окреме питання — це ступінь готовності до вступу самих балканських країн: Албанія, Сербія, Косово розділені «косовським питанням». Відкритим залишається також питання спроможності ЄС переконати сербів у потребі заради європейської перспективи визнати факт незалежності Косова.
Не менш заплутаною є ситуація у Боснії і Герцеговині. Попри титанічні зусилля Євросоюзу домогтись об’єднання боснійських сербів, боснійських хорватів і боснійських мусульман у єдиній державі за останні 20 років особливих успіхів немає.
Також глибокими залишаються розбіжності між Грецією і Македонією щодо назви цієї колишньої югославської республіки. Декілька раундів грецькомакедонських переговорів із приводу зміни назви «Македонія», яка тотожна назві прикордонної з Македонією грецької провінції, не увінчалися навіть символічними успіхами.
Чинна македонська влада декларує намір досягнення компромісу з греками, але можновладці вимушені зважати на громадську думку. Соціологічні опитування в Македонії свідчать, що досі громадська думка в цій балканській країні виступає проти поступок Греції з приводу можливого перейменування назви держави «Македонія».
Євросоюз наголошує, що без урегулювання спірних питань на Балканах неможливо вести мову про європейську перспективу. Утім, Євросоюз зацікавлений у поширенні європейських цінностей на Балкани попри серйозні проблеми, пов’язані з цим.

Андрій Мартинов

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».