Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Травень 2018 16:50

Іран на розпутті

Rate this item
(0 votes)

Дональд Трамп 8 травня 2018 року відмовився від компромісу з Іраном щодо ядерної програми. Аргументація цього рішення пов’язана не стільки з реальними фактами порушень Іраном зазначеної домовленості, скільки бажанням покарати Іран за агресивну політику на Близькому Сході.

Іран не лише активно залучений до сирійських справ, де фактично опосередковано воює проти Ізраїлю, а й підтримує шиїтів у війні проти сунітської Саудівської Аравії на території Ємену.

Одночасно з оголошенням про вихід з ядерного компромісу Трамп висловив надію, що в Ірані під дією санкцій буде зметено правлячий режим. Сподівання на це додає ситуація з відмовою Північної Кореї від власної ядерної зброї.
На думку Дональда Трампа, це стало можливим завдяки тому, що КНДР пішла на поступки внаслідок дії санкцій. Але у випадку з Іраном ситуація не настільки однозначна: Євросоюз і Росія закликали Іран дотримуватись угоди, незважаючи на дії Вашингтона. Тегеран заявив, що був готовий до будьякого варіанта розвитку подій.
14 травня 2018 року Москву відвідав міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф. Він здійснює турне країнами, які декларували готовність підтримувати далі ядерну угоду 2015 року. У Москві іранський міністр знайшов абсолютну підтримку.
У свою чергу, міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас визнав, що Берлін не має реальних механізмів захисту інтересів німецького бізнесу в Ірані. Під питанням опинилися проекти побудови в Ірані заводів німецького «Мерседеса» та купівлі пасажирських літаків європейського виробництва.
Лідери Німеччини, Франції, Великої Британії закликали Іран продемонструвати стриманість у відповідь на рішення США. Іран має продовжувати користуватися перевагами від скасування санкцій, якщо діятиме відповідно до умов угоди 2015 року.
Представник ЄС із питань спільної зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні стверджує, що попри рішення Трампа, поки Іран продовжуватиме виконувати свої зобов’язання, пов’язані з ядерною зброєю, ЄС буде залишатися прихильним до повного та ефективного виконання ядерної угоди з боку Ірану.
Прихильники пошуку компромісів переконують у необхідності, спираючись на ЄС, Росію, Китай, Індію, дотримуватись угоди 2015 року. Натомість іранські радикали наголошують, що Іран має будь що реалізувати воєнну ядерну програму. Такий варіант означатиме справжню масштабну війну США та Ізраїлю проти Ірану.
Але реалізація цього сценарію є можливою у випадку, якщо сподівання Дональда Трампа на зміну іранського правлячого режиму зсередини не будуть реалізовані.

Андрій МАТРИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».