Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Травень 2018 07:32

Як побачити Донбас з Аахена

Rate this item
(0 votes)

10 травня 2018 року у німецькому місті Аахен відбулася зустріч Президента України Петра Порошенка, канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Емманюеля Макрона.

Нині Меркель має проблеми за результатами переговорів із Трампом. Попри загрозу американських санкцій на балтійському узбережжі Німеччини розпочалися підготовчі роботи, потрібні для будівництва газового сховища для отримання газу газопроводом «Північний потік2». Поки Данія і Швеція, на відміну від Німеччини й Фінляндії, дозволу на це будівництво не дали.

Експерти підрахували, що «Газпрому» в умовах санкцій доведеться знайти додаткові кошти, аби розбудувати інфраструктуру, необхідну для заповнення другої черги згаданого газопроводу.
Макрон стикається з гучним резонансом невдоволення непопулярними антисоціальними реформами, які він рішуче проводить. Йому також потрібні зовнішньополітичні успіхи.
Напередодні запланованої зустрічі з Путіним у Петербурзі французький президент закликав поєднати конструктивність у діалозі з Кремлем зі збереженням політикоекономічного тиску.
Аахенська зустріч відбулася під інформаційним супроводом спекуляцій російської преси, яка «прогнозує» спробу Збройних Сил України здійснити наступ на Донбасі, аби зірвати проведення цьогорічного чемпіонату світу з футболу у Росії.
За їхньою версією у разі «зради республік» Кремль зазнає політичних втрат, але збереже чемпіонат. Натомість у випадку збройної відповіді, скоріше за все, чемпіонат може бути зірваний.
Офіційна українська позиція схиляється до переговорів із німцями і французами заради досягнення домовленостей щодо забезпечення введення миротворчих сил ООН на Донбас. Важливо синхронізувати цей процес із зусиллями європейської та американської дипломатії, які мають разом «переконати» Кремль у доцільності здійснення цього кроку.
В ідеалі така консолідація Заходу на проукраїнській позиції має відбутися до липневого саміту «великої сімки» у Канаді.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».