Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Травень 2018 07:26

Вірменія: шляхом компромісів

Rate this item
(0 votes)

8 травня 2018 року парламент Вірменії здійснив другу спробу обрання прем’єр-міністра.
Донедавна правляча Республіканська партія Вірменії виконала обіцянку не висувати проти опозиційного кандидата свого претендента на крісло прем’єр-міністра.

Зазначена посада, зважаючи на набуття чинності змін до Конституції, що перетворили Вірменію на парламентсько-президентську республіку, стала ключовою у політичному житті цієї країни.
Католикос Вірменської церкви вітав досягнення компромісу між владою і опозицією, які цього дня помінялися місцями.

Вірменська опозиція теж закликала уникнути негативного результату виборів прем’єр-міністра, як 1 травня, бо у такому випадку мали бути проведені позачергові парламентські вибори.
Зрештою, Республіканська партія Вірменії, яка має більшість у цьому складі парламенту, додала голоси, необхідні для законного обрання Нікола Пашіняна. Умовою для цього було проведення позачергових виборів у законних хронологічних термінах.
Нікол Пашінян не виключає такої можливості, але лише після внесення змін до закону про вибори. Заради цієї мети новому прем’єр-міністру і новій опозиції ще доведеться шукати компроміси.
У коментарях подій успішної революції у Вірменії з’явилися різні версії геополітичних пояснень цих подій.
За однією версією Росія переконала «республіканців» піти на поступки, аби у перспективі віддати Азербайджану хоча б частину Нагірного Карабаху. Мова нібито про історично азербайджанські землі так званого Лачинського коридору, який є єдиним сухопутним шляхом зв’язку між власне Вірменією і Карабахом.
На користь цієї версії працює фактаж зближення політики Росії і Туреччини у Сирії, що може бути «довантажено» компромісним поділом сфер впливу на Кавказі.
Але проти цієї версії є контраргументи. Адже дестабілізація становища у Вірменії може погіршити становище російської військової бази у цій країні, наслідком чого може бути послаблення позицій Росії на Кавказі загалом.
Поки що Нікол Пашінян наголошує, що він не збирається радикально переглядати зовнішньополітичний курс Вірменії.
Зрозуміло, що робити висновки щодо новацій у вірменській дипломатії можливо лише після остаточного з’ясування тенденцій розвитку внутрішньої політики Вірменії.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».