Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Квiтень 2018 00:29

Неочікуваний візит

Rate this item
(0 votes)

На Ве­лик­день від­бу­ла­ся зу­стріч лі­де­ра Пів­ніч­ної Ко­реї Кім Чен Ина і ди­рек­то­ра ЦРУ Май­ка Пом­пео, який уже був ви­зна­че­ний май­бут­нім ке­рів­ни­ком аме­ри­кан­ської дип­ло­ма­тії.

Таку інформацію повідомила газета «Вашингтон Пост» та підтвердив Рейтерс. Президент США Дональд Трамп не спростував інформації і визнав, що Америка веде переговори з Кімом на «екстремально високому рівні».
Чи це перелом? Ще ні, але значний крок у цьому напрямку.

Коли раніше Трамп згадував, що розмови тривають, на думку приходили передовсім традиційні канали комунікації між обома державами, які офіційно не підтримують дипломатичних відносин.
Зв’язок зберігається переважно за посередництва дипломатів, акредитованих в ООН, і розвідувальних каналів. Саме розвідувальна стежка привела до організації подорожі Помпео. Виняткової, бо давно не було зустрічі між такими високопоставленими представниками Північної Кореї і Америки, перерва тривала аж 18 років.
Можна припустити, що розмова стосувалася деталей зустрічі Кіма з Трампом. Якщо вона відбудеться, то найправдоподібніше у травні, майже напевно, що не в США, може, десь в Азії, наприклад у Китаї, не виключено, що в Європі або на борту якогось корабля у міжнародних водах.
Ще в минулому році, коли Північна Корея проводила випробування ракет і атомних бомб, дуже складно було собі уявити таких гостей у Пхеньяні. У Раді Безпеки ООН солідарно з американцями голосували китайці і росіяни, розлючені тим, що їхній протеже не прислухається до пекінських і московських інструкцій та порад.
Ядерний арсенал дав Кіму сильну позицію на переговорах, очевидно, що він став лагіднішим і під впливом санкцій. Він почав відповідати на сигнали щодо розрядки на півострові, які посилає Південна Корея, тому приступив до переговорів з американцями.
Трішки допомогли зимові Олімпійські ігри і зміна в позиції китайців, які хотіли щось на півострові змінити, але не настільки, щоб зміцнити позицію стратегічних суперників.
Що може змінити саміт? Не треба очікувати тектонічних змін. Для підписання формального миру після війни, фактично завершеної у 1953 році, може не вистачити волі двох корейських держав, оскільки сторонами припинення бойових дій були ще Китай і США.
Важко уявити відмову Кіма від ядерного і ракетного арсеналу, хоча Південь спокушає економічною допомогою взамін на зміну позиції. Оголошене припинення випробувань ще нічого не значить.
Більше поле для маневру дає перспектива виведення війська з прикордонної зони, демілітаризованої лише за назвою, що не буде мати великого практичного значення, але може мати значний символічний вимір.
Нині корейський «клінч» є настільки щільним, що кожна зміна викликає серію наступних ще серйозніших змін. Але більша відкритість Пхеньяна не відкриє дороги до виведення американських військ із Південної Кореї — на це американці не підуть. І так із кожного питання, як видно, нема легких рішень.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».