Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Квiтень 2018 00:27

Україна і "велика сімка"

Rate this item
(0 votes)

Днями у канадському місті Торонто зустрілися міністри закордонних справ країн — членів «великої сімки». На запрошення міністра закордонних справ Канади Христі Фрілянд участь у засіданні взяв міністр закордонних справ України Павло Клімкін.
Український вимір засідання міністрів закордонних справ Канади, США, Великої Британії, Італії, Німеччини, Франції, Японії був пов’язаний із питаннями протидії російській гібридній агресії. Напередодні зустрічі у Торонто сфокусувалися позиції щодо цього питання кожної з країн «великої сімки».

Послідовну позицію, яка полягає у засудженні дій Росії у Криму та на Донбасі, займають США, Канада, Велика Британія та Японія. Натомість позиції Італії, Німеччини і Франції виглядають як відмінні.
В Італії досі не завершився процес формування нової урядової коаліції, але заяви політичних суб’єктів італійських коаліційних переговорів щодо Росії не можуть не насторожувати. Втім, Італія у поточному році головує в ОБСЄ, тому поки не порушує солідарності Заходу у питанні засудження дій Росії.
У свою чергу, Німеччина не відмовляється від реалізації проекту «Північний потік-2». Нарешті французький президент Емманюель Макрон готується до візиту в Росію. Отже, у «великій сімці» немає залізобетонної консолідації щодо тактики дій стосовно Росії.
Наочний приклад цього можна побачити у неоднозначності позиції провідних демократій щодо можливості введення миротворчого контингенту ООН на Донбас.
Адміністрація Дональда Трампа поки що не готова очолити проведення політичного курсу, спрямованого на примушення Росії до миру. Канада попри своє цьогорічне головування у «великій сімці» та масштабну допомогу Україні цю роль у повному обсязі виконати не може.
Зрештою, ця зустріч міністрів закордонних справ країн «великої сімки» і України дала можливість обговорити спільну позицію і головне — розбіжності з ключових питань мирного врегулювання на Донбасі. Це дає можливість на саміті «великої сімки», який має відбутись у червні, прийняти консолідоване рішення.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».